Plătești mai mult decât crezi atunci când cumperi un bilet de avion. Taxele mascate ale companiilor aeriene low cost

Plătești mai mult decât crezi atunci când cumperi un bilet de avion. Taxele mascate ale companiilor aeriene low cost

Când vine vorba de planificarea unei vacanțe, mulți români caută cele mai mici prețuri atunci când aleg să zboare cu avionul. Cu toate acestea, chiar și atunci când cred că au găsit o ofertă bună, de cele mai multe ori ajung să plătească mai mult decât ar fi așteptat din cauza taxelor ascunse percepute de majoritatea companiilor aeriene low cost.

Atât cei care își planifică vacanța de vară, cât și cei care deja și-au făcut rezervările, au observat că biletele de avion sunt mai costisitoare decât în trecut. Potrivit recentelor calcule ale agenției de statistică din Austria, în luna martie, tarifele aeriene au crescut oficial cu 50,6% față de anul precedent.

În lumina acestor creșteri de tarife, ofertele propuse de companiile aeriene low-cost par să fie din ce în ce mai atractive. Numai că, la o privire mai atentă, cei mai mulți plătesc o mulțime de costuri ascunse, care urcă semnificativ prețurile biletelor.

Prețul ascuns al zborurilor ieftine

Portalul financiar britanic Tradingpedia a comparat costurile ascunse ale mai multor companii aeriene low-cost și a determinat care din ele percep călătorilor cele mai multe taxe suplimentare.

Astfel, Tradingpedia subliniază că, în mod frecvent, aceste taxe nu sunt incluse în prețul final al biletelor de avion în timpul publicității sau ofertelor speciale. De fapt, acestea devin vizibile doar în momentul în care se face efectiv rezervarea zborului.

În general, companiile aeriene low-cost percep taxe suplimentare pentru fiecare bagaj care depășește dimensiunea unei genți mici care încap sub scaunul din fața pasagerului. Ca urmare, este important ca pasagerii să verifice cu atenție cât vor fi taxați în cazul în care doresc să ia cu ei mai multe bagaje înainte de a face rezervarea biletelor de avion.

Spre exemplu, un bagaj de mână mic (40 cm × 30 cm × 20 cm) poate fi transportat gratuit la bordul unui zbor Wizz Air. De asemenea, pasagerii pot lua un troler mai mare dacă achiziționează un tarif mai scump (Wizz Priority).

De altfel, la Ryanair, puteți lua gratuit doar un singur bagaj mic (40 cm × 20 cm × 25 cm), sau plătiți un tarif ceva mai scump (între 7 și 34 de euro) la rezervare dacă doriți să luați două bagaje de mână, unul mic și unul de până la zece kilograme.

Taxa pentru selectarea locului în avion

De asemenea, companiile aeriene percep o taxă și dacă vrei să-ți alegi singur locul în avion. O excepție este în cazul copiilor mici, unde companiile aeriene își asumă responsabilitatea ca aceștia să stea lângă cel puțin un adult din grupul lor de călătorie.

Compania aeriană Ryanair percepe cele mai mici taxe pentru selectarea locului, variind între 1 și 34 de euro în funcție de preferințele pasagerilor, în timp ce taxa aplicată de Jet2 pentru aceeași opțiune este cuprinsă între 11 și 34 de euro. În cazul Wizz Air, taxele pentru selectarea locului variază între 4 și 62 de euro, în funcție de preferințele pasagerilor.

De altfel, când alegeți să rezervați un zbor, trebuie să fiți atenți la numeroasele taxe și suprataxe adiționale. Acestea includ de obicei servicii opționale, precum spațiu suplimentar pentru picioare sau bagaje înregistrate, iar costul lor poate varia foarte mult. În plus, majoritatea companiilor aeriene low-cost nu oferă mese gratuite în timpul zborului, iar pasagerii trebuie să plătească pentru a avea acces la acest serviciu, potrivit Der Standard.