Plasturele inteligent care îți face singur vaccinul anti-COVID

CEO Pfizer: Vaccinul este eficient împotriva variantei din Marea Britanie

Oamenii de știință de la Universitatea Swansea din Țara Galilor lucrează la crearea unui „plasture inteligent” care să administreze vaccinul COVID-19 și să monitorizeze eficiența acestuia.

Plasturele COVID va lansa o nouă serie de controverse. Într-o postare publicată de Unilad, echipa de cercetători declară că intenționează să creeze un prototip de plasture inteligent. Acesta ar trebui să conțină un vaccin anti-COVID . Proiectul e gândit să se finalizeze până la sfârșitul lunii martie.

Se speră ca acesta să treacă testele clinice în timp util, înainte de încheierea campaniei globale de vaccinare.

Cum funcționează. Vaccinează și monitorizează

Potrivit cercetătorilor, plasturele va folosi micro-ace atât pentru a administra vaccinul anti-coronavirus cât și pentru a monitoriza eficiența lui asupra pacientului, urmărindu-i răspunsul imunitar.

Oamenii de știință de la centrul de cercetare IMPACT de la Swansea speră să efectueze studii clinice umane în parteneriat cu Imperial College London. În caz de succes, comercializarea produsului ar urma să se facă în termen de trei ani.

Plasturele COVID seamănă cu un microcip

Iată cum funcționează plasturele, care seamănă cu un microcip:

„Folosind micro-ace din policarbonat sau silicon, plasturele inteligent poate penetra pielea pentru a administra un vaccin. El poate fi fixat cu ajutorul unei bride sau benzi pentru până la 24 de ore. În acest timp, măsoară răspunsul inflamator al pacientului la vaccinare prin monitorizarea bio-markerilor în piele.

„Odată ce vaccinul a fost administrat, produsul este scanat pentru a produce o citire de date care poate oferi o înțelegere a eficienței vaccinului și a răspunsului corpului la el.”

Dr. Sanjiv Sharma, unul dintre membrii echipei de cercetători de la Swansea, afirmă că determinarea eficienței vaccinului se va baza pe nivelurile de imunoglobuline produse de organism.

Imunoglobulinele sunt anticorpi care reprezintă o parte esențială a sistemului de apărare imunitar al organismului uman.

Dr. Sharma adaugă:

„Costul mic al dispozitivului de administrare a vaccinului va permite o reîntoarcere sigură la muncă și o gestionare a altor epidemii COVID-19.”

Proiectul a primit finanțare de la guvernul Țării Galilor. Echipa de cercetători speră ca, și după ce va trece pandemia de COVID-19, această tehnică să poată fi folosită și pentru tratarea altor boli.

Dr. Sharma afirmă că, deși nu există pe piață alte dispozitive de acest tip, ele sunt similare cu „senzorii de monitorizare continuă a glucozei” folosiți de persoanele cu diabet.