Vaccinarea Covid-19. OMS ştie cine a câştigat cursa. Cumva, era de aşteptat

Vaccinarea Covid-19. OMS ştie cine a câştigat cursa. Cumva, era de aşteptat

Vaccinarea Covid-19 a atras comentariile directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care crede că ţările bogate au fost avantajate în cursa pentru obţinerea dozelor.

În acest context, OMS avertizează cu privire la „naționalismul vaccinului”. Programele de vaccinare Covid-19 se desfășoară în toată Europa și restul lumii, dar diferențele între ţări sunt evidente.

Şeful Organizației Mondiale a Sănătății a dezvăluit că în cursa pentru vaccinarea Covid-19 sunt favorizate națiunile bogate. În sprijinul spuselor sale, Tedros Adhanom Ghebreyesus a prezentat şi câteva cifre.

vaccinarea covid-19

vaccinarea covid-19 - fotografie-simbol

36 de ţări cu venituri ridicate şi 6 sărace

„În prezent, 42 de țări au vaccinuri Covid-19 sigure și eficiente. 36 dintre acestea sunt țări cu venituri ridicate și 6 sunt țări cu venituri medii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deci există o problemă clară. Ţările cu venituri mici nu primesc încă vaccinul... Naționalismul vaccinului ne rănește pe toți și este de o autoînfrângere”, a declarat liderul OMS.

Reprezentanţii Alianței Vaccinurilor Popoarelor au estimări pesimiste. În prezent, țările în curs de dezvoltare vor putea vaccina doar una din 10 persoane.

Naţiunile bogate au luat prim-planul

Națiunile bogate, inclusiv cele din blocul UE, au cumpărat suficiente doze pentru a-și proteja întreaga populație. Ar face-o în 3 cicluri dacă toate vaccinurile comandate ar fi aprobate pentru utilizare.

Care poate fi cheia pentru multe țări cu venituri mici? Răspunsul ne indică vaccinul Oxford-AstraZeneca. Deoarece nu trebuie transportat și depozitat la temperaturi foarte scăzute, el poate ajunge în statele respective.

Este deja administrat în Marea Britanie, dar furnizorul se angajează să livreze două treimi din dozele sale oamenilor din țările în curs de dezvoltare.

În Europa, situaţia s-a înrăutăţit dramatic

Dr. Catherine Smallwood, ofițer principal de urgență, Biroul regional al OMS pentru Europa, a oferit recent ultimele actualizări.

Varianta mai transmisibilă a noului coronavirus fost deja detectată în 22 de țări din Europa. Guvernele lor trebuie să „intensifice” măsurile pentru a preveni răspândirea în continuare.

„Virusul se îmbunătățește… și trebuie să facem şi noi asta”, a declarat Smallwood. În opinia ei, reducerea transmiterii ar trebui să fie o prioritate pentru guverne şi autorităţile sanitare.

„Acesta este primul impact, dar nu este sigur să presupunem că se va întâmpla de la sine. Trebuie să continuăm tot ceea ce am făcut cel puțin în următoarele șase luni”, a spus experta OMS.

Chiar putem scăpa de Covid-19?

În acest context pandemic predomină o întrebare: ar putea fi eradicată Covid-19? Oficialii nu știu sau se tem să ofere un răspuns clar.

Până în prezent o singură boală umană a fost eradicată anterior: variola. Specialiştii cunosc faptul că există „diferențe uriașe” între variolă și Covid-19.

La rândul ei, Smallwood spune că noul coronavirus „apărut, s-a răspândit la nivel global și s-a adaptat foarte bine circulației printre oameni și a continuat să se adapteze”.

Sunt aşteptate şi răspunsurile cu privire la la timpul necesar pentru ca vaccinurile să producă imunitate. De asemenea, predomină şi cele despre evoluţia virusului pe măsură ce oamenii vor fi vaccinați. „În acest moment, suntem în cea mai acută fază de transmitere”, a mai completat specialista OMS.

sursa: euronews.com