Evenimentul Zilei > Social > Planuri de urgență pentru viitoarele variante Covid. „Acesta a fost un apel de trezire asurzitor”
Planuri de urgență pentru viitoarele variante Covid. „Acesta a fost un apel de trezire asurzitor”

Planuri de urgență pentru viitoarele variante Covid. „Acesta a fost un apel de trezire asurzitor”

THE GUARDIAN (Marea Britanie), 15 august 2021 - Guvernul este presat să dezvăluie ce planuri de urgență există pentru a face față unei viitoare variante Covid imună la vaccinurile actuale, pe fondul avertismentelor consilierilor științifici că un astfel de rezultat ar putea da înapoi cu un an sau chiar mai mult bătălia împotriva pandemiei.

Documentele recente produse de Grupul Consultativ Științific pentru Situații de Urgență (Sage) sugerează că apariția unei tulpini imune la vaccinuri este o „posibilitate realistă”. Sage a susținut continuarea cercetărilor asupra noilor vaccinuri care reduc infecția și transmiterea virusului, crearea a mai multor instalații de producere a vaccinului în Marea Britanie și studii bazate pe laborator pentru a prezice evoluția variantelor.

Prof. Graham Medley, membru al Sage și șef al grupului de criză Covid al guvernului britanic, a spus că „O nouă variantă care ar reuși să păcălească semnificativ imunitatea ar fi în esență un nou virus”. „Avantajul ar fi că știm că putem genera vaccinuri împotriva acestui virus – și relativ rapid. Dezavantajul este că ne-am întoarce la aceeași situație în care ne aflam acum un an, în funcție de impactul pe care l-a avut imunitatea actuală asupra unei noi variante”. „Din fericire, evoluția este lentă, astfel încât apar noi variante care sunt doar marginal imune la vaccin, mai degrabă decât total imune”.

Dr. Marc Baguelin, din echipa de cercetări Covid-19 a Imperial College și membru al grupului guvernamental de experți, a declarat că prevenirea „importului” de variante cu „proprietăți imune moderate până la ridicate ar fi critică, deoarece acestea ar putea duce la valuri viitoare cu ordine de mărime mai mari decât cele experimentate până acum”.

O nouă relaxare a restricțiilor în Marea Britanie

„Este puțin probabil ca un astfel de virus nou să se sustragă total imunității date de infecțiile din trecut sau de vaccinuri”, a spus el. ”Unele imunități ar trebui să rămână prezente cel puțin în fața formelor grave, cum ar fi cele care duc la spitalizare sau la moarte. Cel mai probabil am putea actualiza vaccinurile actuale pentru a include tulpina/tulpinile noi”.

„Dar acest lucru ar putea dura luni de zile, ceea ce înseamnă că s-ar putea să fie nevoie de noi restricții dacă ar exista un risc semnificativ pentru sănătatea publică. Severitatea restricțiilor ar fi o decizie politică și ar trebui să fie proporțională cu cât de mult acest virus ar fi imun la vaccinurile actuale”.

Luni, 16 august, urmează o nouă relaxare a restricțiilor în Marea Britanie, când persoanele complet vaccinate și sub 18 ani nu vor mai fi obligate să se autoizoleze dacă intră în contact cu o persoană diagnosticată cu Covid. Aceștia vor fi sfătuiți, dar nu sunt obligați, să facă un test PCR. Cazurile Covid zilnice au fost în jurul valorii de 30.000. Ultimele cifre, din 13 august, au arătat că încă 32.700 au dat rezultate pozitive și au fost raportate alte 100 de decese.

Între timp, tuturor tinerilor de 16 și 17 ani din Marea Britanie li se va oferi o primă doză de vaccin săptămâna viitoare pentru a le oferi o anumită protecție înainte ca școlile să înceapă în septembrie. Secretarul de stat pentru sănătate, Sajid Javid, i-a îndemnat pe adolescenți să nu mai întârzie vaccinarea. „Faceți vaccinul cât mai curând posibil, astfel încât să putem continua să trăim în siguranță cu acest virus și să ne bucurăm de libertăți oferindu-vă vouă, familiei și comunității voastre protecția de care au nevoie”.

Plan de urgență pentru situația unei variante imune la vaccin

Dominic Cummings, fost consilier al lui Boris Johnson, a cerut deja guvernului să publice un „plan de urgență pentru situația unei variante imune la vaccin” și a sugerat că parlamentarii ar trebui să analizeze modalitățile de a-i obliga pe miniștri să facă acest lucru cât mai curând. /…/

Munira Wilson, responsabilul pe probleme de sănătate al Partidului Liberal Democrat, susține această mișcare. „Este esențial ca oamenii să aibă încredere în strategia Covid a lui Boris Johnson și să aibă încredere că nu va repeta aceleași greșeli din ultimele 18 luni”, a spus ea. „Prin refuzul de a declara carantină, prin încălcarea propriilor reguli și făcând greșeli care au costat vieți, guvernul a pierdut încrederea publicului. Transparența este singura modalitate de a începe să câștigi această încredere înapoi”.

Stephen Reicher, profesor de psihologie la Universitatea din St Andrews, a declarat: „Este foarte logic să fii pregătit. Scoția își înființează comitetul permanent pentru pandemii. Va fi interesant să vedem ce apare la nivel britanic.

„Pe termen mai lung avem nevoie de o anchetă sistematică asupra a ceea ce nu a funcționat bine, astfel încât să fim pregătiți și, de asemenea, pentru a putea institui schimbări sistemice care să ne protejeze. Pandemia a fost ca o soluție de turnesol care a expus atâtea deficiențe din societatea noastră. Nu mai putem pretinde că nu suntem conștienți de ele. Acesta a fost un apel de trezire asurzitor. Să ne asigurăm că nu îl ignorăm”.

Surse guvernamentale au declarat că Institutul de Sănătate Publică al Marii Britanii monitorizează situația prin supravegherea rapidă și secvențierea genomică a virusului. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat că programul de vaccinare a construit un „zid de apărare”.

„Capacitățile noastre de secvențiere genomică de nivel mondial sunt în fruntea eforturilor globale de a rămâne cu un pas înaintea variantelor, cu peste jumătate de milion de eșantioane de genom secvențiate până acum”, au spus oficialii.

Cifrele arată că Marea Britanie a înregistrat sâmbătă 93 de noi decese Covid și 29.520 de noi cazuri. „Datele de la Institutul de Sănătate Publică al Marii Britanii arată că două doze de vaccin Covid-19 sunt eficiente cu peste 90% împotriva spitalizării din cauza variantei Delta, tulpina dominantă din Regatul Unit.” (Rador)

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: