Pretextul pe care cei doi lideri ar intenționa să îl folosească este cel al prevenirii ameninţărilor la adresa infrastructurii energetice a Rusiei şi a Turciei, informează Agerpres, care-l citează pe Mihail Gonciar, expert militar ucrainean.

Potrivit acestuia, Rusia a stabilit interdicţie pentru circulaţia maritimă în zonele pe unde ar urma să treacă gazoductul TurkStream. Ele coincid cu ruta prevăzută pentru Blue Stream.

Aceasta înseamnă că Rusia se pregăteşte să transforme Marea Neagra în aşa-numita «ora Z» într-o zonă pe care să o controleze în totalitate, sub pretextul neutralizării ameninţărilor la adresa infrastructurii energetice, considerată de o importanţă strategică pentru Rusia şi Turcia”, notează Mihail Gonciar într-o analiză publicată pe contul său de Facebook.

Conform expertului ucrainean, Rusia are acest plan de multă vreme, iar acum se îndreaptă spre obiectivul final în mod sistematic și consecvent, îmbinând strategii militare şi energetice.

În acest moment, Gonicar susține că Rusia s-a arătat deja drept o forță care își permite subordonarea navelor străine măcar în perimetrul Mării Negre în fața celorlalte forțe internaționale, în special SUA, și consideră că această zonă i se cuvine.

Prin asemenea operațiuni, Moscova continuă să analizeze replicile NATO, în special cele ale americanilor. Gonciar dă exemplul agresiunii împotriva celor trei nave ucrainene sechestrate în noiembrie trecut de Gărzile de coastă ruse în apropiere de strâmtoarea Kerci, care nu a dus la consecinţe grave pentru Rusia.