Wahington Post: Planul abil al SUA, dat în vileag. Trump aplică  “Strategia Nixon” împotriva Chinei?

Wahington Post: Planul abil al SUA, dat în vileag. Trump aplică  “Strategia Nixon” împotriva Chinei?

Joi, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că administrația dorește să se retragă din Tratatul Cer Deschis, un acord semnat în 1992, care permite celor 34 de țări semnatare să-și survoleze spațiul aerian în condiții de reciprocitate.

Statele Unite pretind că Rusia a încălcat acordul, iar Pompeo spune că s-ar putea ca SUA “să revină asupra retragerii “ dacă Rusia respectă acordul.

O strategie mai largă a administrației a fost explicată ulterior, tot joi, de Marshall Billingslea, noul emisar special al Departamentului de Stat pentru probleme legate de controlul armamentului.

Într-un discurs rostit la Institutul Hudson, el a spus că intenționează să se întâlnească, cât de curând, cu Serghei Rîbakov, viceministrul rus de externe, cu care să discute o serie de probleme legate de controlul armamentului, inclusiv eventuala prelungire sau diversificare a Noului Pact START, care va expira în anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Am hotărât că este absolut necesar să ne întâlnim, să discutăm despre preocupările și obiectivele noastre și să găsim o cale prin care să putem relua negocierile “, a declarat Billingslea.

“Avem idei concrete cu privire la discuția noastră viitoare și vom finaliza detaliile pe măsură ce le vom discuta“.

Billingslea a spus că, în opinia sa, Rîbakov împărtășește opinia SUA potrivit căreia China ar trebui să facă parte din acordurile viitoare pe tema limitării armamentului nuclear și, în sprijinul afirmațiilor sale.

Mai mult, a invocat o declarație a oficialului rus, în care acesta precizează: “A face din dezarmarea nucleară un proces multilateral devine o prioritate“.

Billingslea a lăsat deschisă posibilitatea ca Noul Pact START să fie prelungit temporar sau pentru încă cinci ani, urmând ca în procesul negocierilor să fie implicată și China.

Plănuitele discuții cu privire la controlul armamentului survin într-un moment în care eforturile mai mari de cooperare înregistrează o scădere.