Plânsul are și efecte benefice asupra sănătății organismului. Cum ne ajută lacrimile

Plânsul are și efecte benefice asupra sănătății organismului. Cum ne ajută lacrimile Sursa: Dreamstime.com

Persoanele care obișnuiesc să plângă mai des nu ar trebui să-și facă prea multe probleme în legătură cu faptul că ar putea fi prea sensibile, căci plânsul s-a dovedit a fi benefic organismului uman, deosebit de afectat de stresul cotidian.

Plânsul este o funcție normală a organismului, menit să reducă stresul și chiar durerea, fiind și un mod prin care ne putem exprima empatia sau compasiunea față de cei apropiați.

Beneficiile plânsului pentru creierul uman

Printre beneficiile plânsului se numără calmarea nervilor, căci lacrimile au un efect de liniștire a sistemului nervos, astfel încât corpul și mintea vor începe să se relaxeze după un astfel de episod. Mai mult, plânsul susține sănătatea creierului, asta pentru că lacrimile favorizează secreția unei proteine (nerv) din glanda lacrimală, ce are un rol vital în dezvoltarea și supraviețuirea neuronilor. De altfel, cu cât există o dezvoltare mai mare a plasticității neuronale, cu atât starea de spirit va fi mai bună.

Plânsul ajută și la îmbunătățirea vederii, asta pentru că lacrimile bazale pot ajuta ochii să elimine praful și alte impurități ce pot crea disconfort.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plânsul diminuează stresul și durerea

Mai mult, lacrimile pot diminua durerea și stresul, căci plânsul eliberează endorfine și oxitocină în organism, substanțele chimice ce au rolul de a reduce durerea emoțională și fizică, ameliorând și factorii stresori.

În plus, lacrimile conțin electroliți, precum potasiu, sodiu, magneziu, zinc și, calciu, dar și proteine, ca lacritina, lactoferrina, lizozima (cu proprietăți antibacteriene) și lipocalina, deosebit de importante pentru corpul uman, conform Doctorul Zilei.

Plânsul restabilește echilibrul psihic

Cercetătorii au reiterat că plânsul ajută la auto-calmare, deoarece activează sistemul nervos parasimpatic (PNS), cel care ajută organismul să se odihnească sau să digere alimente. Eliberarea de endorfine duce la intrarea corpului într-o așa-zisă stare de amorțeală, ce atenuează durerea fizică sau emoțională.

Plânsul este capabil și să ne ridice moralul, în mod ironic, tocmai datorită ritmului rapid al respirației, mai ales în aer rece, ceea ce face temperatura creierului să scadă sau să fie reglată.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au observat că plânsul este capabil de a restabili echilibrul emoțional, fiind un mod prin care organismul se poate recupera în urma unei trăiri emoționale intense.