Planeta, lovită de o criză unică în istorie. Atenție, nu este o criză economică și nici sanitară

Planeta, lovită de o criză unică în istorie. Atenție, nu este o criză economică și nici sanitară Sursa foto: Arhiva EVZ

Se anunță mari probleme înaintea sărbătorilor de iarnă, din cauza unei crize de aprovizionare care a început deja și care pare a fi foarte greu de oprit.

Vor fi mari probleme de sărbătorile de iarnă, din cauza aprovizionării, avertizează mai mulți experți în economie. La nivel mondial, sunt deja turbulențe din cauza procesului de aprovizionare, care a fost dat peste cap. Există mai multe cauze: pandemia de coronavirus care a atras închiderea porturilor, criza de producție sau inundațiile.

De unde a început criza de aprovizionare

În acest context haotic, s-a ajuns în situația în care retailerii şi producătorii plasează comenzi supradimensionate sau plasează comenzile prea devreme, din cauza panicii. Astfel, se formează un cerc vicios care nu poate să ducă decât la adâncirea crizei. Există neîncredere și panică și în rândul populației, care începe deja să-și facă provizii.

Retailerii şi producătorii dau buzna ca să plaseze comenzi supradimensionate sau plasează comenzile mult prea devreme și de aici apar blocaje fără ieșire.

„Pentru că problemele sunt binecunoscute, comenzile pentru materii prime, componente şi bunuri finite sunt plasate mai devreme decât ar fi normal, lungind cozile şi creând un cerc vicios“, au afirmat analiștiii de la RBC Wealth Management.

„Bulgărele de zăpadă” se rostogolește

Criza se va intensifica odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă. Iar deficitul de aprovizionare va atrage după sine creșteri uriașe ale prețurilor. Mai ales la bunurile de larg consum.

Un studiu realizat de RBC Elements arată că această criză nu pare să se amelioreze prea curând. Problemele la nivel mondial s-ar putea prelungi timp de mai multe luni, în condiţiile în care companiile de transport maritim întâmpină dificultăţi în atingerea unui echilibru între ofertă şi cerere şi soluţionarea problemei penuriei persistente de containere, declara la rândul său recent şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala, potrivit Financial Times citat de Aleph News.

Companiile de transport maritim au prevăzut o criză prelungită, provocată de pandemie. Așa că au scăzut disponibilitatea containerelor, iar acum avem o criză de containere. Această criză se simte deja în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Dar, în Albion este amplificată și de o criză pe piața forței de muncă.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News