Evenimentul Zilei > Politica > Plajele litoralului extinse cu bani europeni
Plajele litoralului extinse cu bani europeni

Plajele litoralului extinse cu bani europeni

Plajele din Constanţa, Eforie Nord şi din sudul staţiunii Mamaia vor fi mai late cu până la 100 de metri dar şi protejate cu diguri care vor anula fenomenul de eroziune a ţărmului Mării Negre. Proiectul european „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a coastei româneşti a litoralului Mării Negre” în valoare de 175 milioane de euro, este realizat de compania olandeză Van Oord.

Specialiştii olandezi vor efectua, începând din luna decembrie, o amplă operaţiune de înnisipare artificială a plajelor din zona Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Constanţa, sudul staţiunii Mamaia şi Eforie Nord. Până atunci, în cele cinci sectoare, se lucrează la amplasarea unor diguri emerse, lungi de aproape 500 de metri. În largul mării, la o distanţă de peste 400 metri de ţărm au fost construite diguri submerse în care, astfel, se vor sparge valurile, nemaiajungând la ţărm. Peste 750.000 tone de piatră sunt folosite pentru construirea digurilor.

Sezon estival 2015 cu plaje mai largi

Pentru înnisiparea plajelor va fi necesară o cantitate de 3,7 milioane metri cubi de nisip, adusă din mare, de la  o distanţă de 12 kilometri în larg. În acest fel, până la începerea sezonului estival 2015, plajele vor fi mai late cu 60 până la 100 de metri, pe o suprafaţă totală de 33 de hectare. „Perioada de notificare a defectelor este de 12 luni iar termenul de garanţie a lucrărilor ajunge la 50 de ani”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă,  managerul de contracte al companiei Van Oord, Marius Stamat. Beneficiarul proiectului, Administraţia Naţională a Apelor Române, urmează să organizeze licitaţie şi pentru reabilitarea plajelor din Mamaia Centru, Eforie Sud, 2 Mai şi Vama Veche.