Biden intenţionează să majoreze impozitele pe câștigurile de capital și să reglementeze giganții tehnologici, spre deosebire de Trump, care promite să reducă impozitele și mai mult și care nu este un mare fan al reglementării. Iată ce scrie Jornal Economico,
Vara s-a încheiat în emisfera nordică, dar temperatura politică este acum în creștere. Alegerile prezidențiale americane din 3 noiembrie se apropie cu paşi mari, în care alegătorii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani și, de asemenea, cine îi va reprezenta în Senat și în Congres.
Campania electorală a fost acerbă de ambele părți, apogeul rivalității fiind atins în cursul primei dezbateri televizate între cei doi candidați la alegerile prezidenţiale, Joe Biden și Donald Trump, care, deși a fost testat pozitiv pentru COVID-19, nu se gândește să abandoneze cursa.
Sunt prea multe în joc la aceste alegeri: Biden și Trump au personalități absolut opuse și propun măsuri foarte diferite, candidând pentru a stabili viitorul, nu numai al SUA, ci, într-o oarecare măsură, și al restului lumii. Printre diferitele domenii din sfera publică ce ar putea fi afectate în funcție de cine câștigă, se așteaptă ca piețele financiare să reacționeze primele.
Incertitudinea privind deznodământul alegerilor și, în special, posibilitatea ca Biden să câștige cu o marjă redusă, a influențat comportamentul investitorilor. De la începutul lunii septembrie și până foarte recent, scenariul unui rezultat contestat părea să fie cel mai probabil pentru mulți investitori, care l-au decontat pe piețe și, făcând acest lucru, au declanșat o corecție (scădere) la principalele burse de valori.
Biden apare mai clar ca un posibil câștigător
În paralel cu această corecție a prețului acțiunilor, s-a înregistrat o creștere a cererii de active de refugiu, cum ar fi titlurile de trezorerie, provocând o scădere a randamentelor pe care le generează, ceea ce a sfârșit prin a stopa căderea acțiunilor prin reaprinderea poftei de risc. Datorită acestui ciclu s-a evitat un colaps mai pronunțat al prețurilor acțiunilor.
Cu toate acestea, odată cu apropierea alegerilor, Biden apare mai clar ca un posibil câștigător, iar democrații par, de asemenea, bine poziționați pentru a câștiga în Senat și în Congres. Dacă acest lucru s-ar materializa, tranziția de putere ar avea loc mai liniştit, ceea ce ar fi benefic pentru țară, atât la nivel social, cât și economic. Cu toate acestea, oare piețele ar considera, de asemenea, această evoluție ca fiind pozitivă? Poate că nu, cel puțin nu inițial.
Biden și-a declarat deja intenția de a majora impozitele pe câștigurile de capital și este de așteptat să crească și impozitele corporatiste, el intenționând, de asemenea, să acorde o atenție deosebită reglementării giganților din sectorul tehnologic; spre deosebire de Trump, care promite să reducă și mai mult impozitele și care nu este un mare fan al reglementărilor.
Astfel, succesul democraților are potențialul de a declanșa o lichidare a acțiunilor. Mulți investitori vor fi înclinați să încheie poziții la timp pentru a obține profituri fără a plăti impozite suplimentare. În același timp, temerile legate de un mediu de reglementare mai strict, care ar putea afecta sectorul tehnologic, motorul raliului de pe piețe în acest an, ar trebui să genereze și el presiune de vânzare.
Deşi o victorie clară a unuia dintre candidați este, în multe privințe, cel mai de dorit deznodământ pentru aceste alegeri, mulți investitori ar putea să nu împărtășească acest punct de vedere (cu excepția cazului în care câștigătorul este Trump, desigur). S-a vorbit mult despre discrepanţa dintre Wall Street și economia reală. Ei bine, acesta este doar încă un exemplu de logică contraintuitivă care uneori susține așteptările piețelor. (Articol de Ricardo Evangelista, analist senior la ActivTrades)
https://jornaleconomico.sapo.pt/noticias/os-mercados-votam-trump-651823
Traducerea: Rador