Piața imobiliară 2024. Specialiștii se așteaptă la o creștere a prețurilor

Piața imobiliară 2024. Specialiștii se așteaptă la o creștere a prețurilorPiața imobiliară Sursa foto: EVZ

Piața imobiliară va cunoaște o revenire, în acest an care tocmai a început. Specialiștii se așteaptă ca prețurile apartamentelor și caselor să crească, mai ales că se vorbește despre o reducere a dobânzilor la creditele bancare.

Piața imobiliară va avea un trend ascendent în următoarele luni, sunt de părere specialiștii. Aceștia vorbesc despre o cerere de locuințe care începe să crească în contextul unei oferte restrânse. Aproape jumătate dintre cumpărători se așteaptă la majorări ale prețurilor, în 2024, pentru case și apartamente. Sunt concluziile unui studiu de piață. Un analist al firmei Premier Imobiliar Activ a apreciat ca fiind un instrument util cumpărătorilor.

Piața imobiliară, în creștere

Un studiu de piață, dat publicității în această perioadă, arată că 47% dintre cumpărători se așteaptă la majorări de prețuri pentru locuințe. Cei mai mulți se așteaptă la creșteri de 10 până la 20% (49% dintre cei care cred în majorarea prețurilor).

Alți 13% dintre cumpărătorii convinși că prețurile cresc, se așteaptă la scumpiri de peste 20%. Un procent de 30% dintre respondenți sunt de părere că prețurile pe piața imobiliară vor crește cu mai puțin de 10%.

Conform studiului, 23% dintre cumpărători nu cred că vor fi fluctuații semnificative la nivelul prețurilor de pe piața imobiliară. Pe de altă parte, 30% anticipează unele scăderi ale prețurilor. Dintre aceștia din urmă, cei mai mulți (37%) consideră că ne putem aștepta la ieftiniri cu 10%-20%. Aproape 30% sunt de părere că prețurile proprietăților s-ar putea reduce cu mai bine de 20%, în 2024.

Majorări ale prețurilor sunt estimate și de principalii jucători activi de pe piața imobiliară. Aceștia susțin că cererea se menține la un nivel ridicat. Pe de altă parte, oferta de locuințe este mai restrânsă. În plus, este de așteptat ca și băncile să vină cu oferte de finanțare mai atractive pentru eventualii cumpărători în 2024.

Piața imobiliară

Cum evoluează vânzările de locuințe în 2024. Sursa Foto: Arhiva EVZ

La cine apelează românii pentru a-și cumpăra o casă

Studiul citat, realizat de Imobiliare.ro și Unlock Market Research arată că a crescut încrederea românilor în serviciile oferite de agenții imobiliari.  Astfel, 72% dintre respondenți spun că vor apela, în 2024, la un agent imobiliar sau la o agenție pentru a cumpăra sau închiria o proprietate.

Studiul despre piața imobiliară a fost realizat în intervalul noiembrie - decembrie 2023 pe un eșantion de 800 de persoane, cu vârstă de peste 18 ani. Au fost vizați locuitori din cele mai mari șase orașe ale țării. Este vorba despre București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța.

Marja de eroare a cercetării este de +/-3%.

Piața imobiliară, evoluția de anul trecut

În 2023, unele dintre cele mai semnificative majorări ale prețurilor apartamentelor s-au observat în Brașov și Iași. Majorarea prețurilor a fost cu aproape 11%, respectiv 9%. De altfel, Brașov a ajuns pe locul al doilea, la nivel național, în clasamentul celor mai scumpe centre regionale la proprietăți. Prețul mediu a ajuns la 1.747 euro/mp util, Brașovul depășind Capitala.

O altă evoluție spectaculoasă, care merită menționată este legată de piața imobiliară din Oradea. În acest caz, avansul se apropie de 14% în 12 luni. Prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile pe plan local a ajuns la 1.484 euro/mp util și se apropie astfel de media înregistrată la nivel național.

Cluj-Napoca rămâne, în continuare, cel mai scump oraș din țară pentru cei care vor să cumpere un apartament. Prețul mediu solicitat pe piața imobiliară clujeană s-a apropiat de 2.600 euro/mp util. Spre comparație, în decembrie 2022 se solicita în medie, 2.428 euro/mp util.

Prețurile solicitate pentru apartamentele din București au crescut cu aproape 4% într-un an. Avansul a fost mai semnificativ în cazul locuințelor vechi, care se vând cu prețuri mai scăzute decât cele din ansamblurile rezidențiale construite după 2018. Garsonierele noi s-au scumpit cu peste 7% în 12 luni, în timp ce în cazul apartamentelor noi cu 2 camere s-a putut observa o scădere cu 3,5% a prețurilor în același interval de timp.

Imobiliare în 2024

Sursa foto: Dreamstime

Situația de pe alte piețe din țară

Constanța se poziționează pe locul al patrulea în topul celor mai scumpe orașe din țară. După un avans cu circa 5% față de decembrie 2022, prețul mediu solicitat la vânzare pentru locuințele de pe plan local a ajuns la sfârșitul lui 2023 la 1.555 euro/mp util.

Un avans semnificativ a putut fi observat la nivelul prețurilor solicitate pe piața imobiliară din Iași. În decembrie 2022 locuințele erau listate la vânzare cu 1.375 euro/mp util. Un an mai târziu, media se situa în jurul valorii de 1.500 euro/mp util. Apartamentele noi din Iași s-au scumpit cu aproape 11% în 12 luni.

Prețul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare în Timișoara a ajuns la sfârșitul anului trecut la 1.507 euro/mp util. Locuințele de aici sunt dintre cele mai accesibile pentru cumpărători. Creșteri au fost observate în cazul proprietăților noi. Prețul mediu pe piața imobiliară a ajuns, în acest caz, la 1.800 euro/mp util în decembrie 2023, cu 12,5% peste nivelul solicitat la sfârșitul lui 2022.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Craiova a crescut cu 4,3% într-un an, atingând 1.515 euro/mp util. Dezvoltatorii scot la vânzare apartamente în Sibiu cu un preț mediu de 1.509 euro/mp util. Se poate observa, astfel, un avans cu circa 4% în decembrie 2023 față de decembrie 2022.