Piața cărnii de pui, pe o pantă ascendentă. Producătorul puiului Fragedo face investiții uriașe
- Mădălina Sfrijan
- 2 iulie 2024, 09:48
Piața cărnii de pui înregistrează creșteri importante la nivel european. Unul dintre cei mai mari producători din România vrea să profite de acest val și să facă investiții importante. Astfel, Transavia, compania din spatele puiului Fragedo, a pregătit un plan de dezvoltare, implicând un buget de peste 100 de milioane de euro.
Piața alimentară. Transavia face investiții importante
Transavia se extinde și pregătește l serie de investiții ce depășesc 100 de milioane de lei. Astfel, producătorul puiului Fragedo își extinde paleta de produse.
Decizia producătorului vine într-un moment în care o serie de creșteri importante au fost vizibile pe piața cărnii de pui. Prin prisma acestei investiții, Transavia intenționează să ajungă și pe plan extern.
„Lucrăm la un plan investițional masiv, cel mai mare din industria de resort și din istoria companiei noastre, de peste 100 de milioane de euro, care va extinde și va diversifica modelul nostru de afacere integrată 100% vertical care ne-a consacrat și care va stimula puternic dezvoltarea economică a regiunii și a sectorului de activitate”, susține dr. ing. Ioan Popa, președinte și fondator Transavia, potrivit Economedia.
Marile provocări ale pieței
Producatorul susține că piața se confruntă și cu o serie de provocări. Dincolo de creșterile din ultimele luni, politicile globale actuale sau o parte dintre normele actuale pot reprezenta o amenințare în dezvoltarea afacerii. În plus, problema forței de muncă rămâne prezentă și în acest sector. De altfel, lipsa interesului pentru școlile profesionale acutizează situația, susține reprezentantul Transavia.
„Este extrem de greu să găsim electricieni, sudori, mecanici, frigotehniști, fochiști pentru că interesul pentru liceele tehnologice sau școli profesionale este foarte redus”, a mai spus acesta.
Piața alimentară. Soluții pentru a face față deficitului de personal
Industria cărnii de pasăre nu este singura în care producătorii se confruntă cu lipsa personalului. Din acest motiv, majoritatea celor care dețin o afacere în domeniu se orientează spre lucrătorii din alte state. Este și cazul producătorului Transavia, care a subliniat că munca în fermă este refuzată de mulți cetățeni.
„Munca în ferme necesită o disciplină strictă și un angajament constant, ceea ce poate fi dificil de acceptat pentru o parte din oameni”, a completat producătorul.