Carnea de pui, bună pentru consum. Laboratorul UE demontează teoriile șefului ANPC

Carnea de pui, bună pentru consum. Laboratorul UE demontează teoriile șefului ANPC Sursa: arhiva EVZ

Carnea românească de pui este bună pentru consum, conform analizelor efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Oficialii UE demontează, astfel teoria conspiraționistă promovată de șeful ANPC cu privire la vopsirea puilor din comerț.

În urmă cu câteva săptămâni, Horia Constantinescu, șeful ANPC lansa o teorie conspiraționistă cu privire la carnea de pui. El susținea, într-o posare pe Facebook, că puii scoși la comercializare ar fi fost vopsiți. În acest sens, chiar a făcut și o demonstrație, cu apă, un burete de vase și un pui.

Carnea românească este bună pentru consum

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat recent un raport despre controalele efectuate în sectorul avicol din România în 2022. Conform documentului, carnea românească de pasăre nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană. Potrivit experților europeni, analizele au arătat că nu există elemente toxice în acest produs alimentar.

Laboratoarele UE au analizat 2.721 de probe din sectorul avicol, a cărui producție a însumat 522.205 tone de carne de pasăre. Astfel, a rezultat 1,04 probe la fiecare 200 de tone carne românescă de pui. Din probele analizate a rezulta că doar una era neconformă. Au fost descoperite reziduuri de antibiotic peste nivelul maxim admis.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, conform rezultatelor, în nici una dintre probele analizate nu au fost depistați hormoni de creștere. Raportul EFSA nu face referire la nici o altă probă neconformă prelevată de la puii și păsările de crescătorie din România.

ferma pui

Sursa: Facebook

EFSA întocmește rapoarte anuale

Instituția europeană pentru siguranță alimentară culege anual date de la statele membre. În acest context, urmează ca raportul aferent anului 2023 să fie dat publicității după ce va fi încheiat. Documentul aferent anului trecut, 2022, a fost ridicat pe site-ul instituției și poate fi consultat de cei interesați aici.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) oferă consiliere științifică independentă cu privire la riscurile alimentare. Instituția emite avize privind riscurile alimentare existente și emergente.

Informațiile furnizate sunt utilizate în cadrul procesului de elaborare a legislației și politicilor UE. Rapoartele contribuie la protejarea consumatorilor împotriva riscurilor asociate lanțului alimentar. Domeniul de competență al agenției include:

  • siguranța alimentelor și a hranei pentru animale;
  • nutriția;
  • sănătatea și bunăstarea animalelor;
  • protecția plantelor;
  • sănătatea plantelor.
Horia Constantinescu

Horia Constantinescu. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Teoriile lui Horia Constantinescu despre carnea românească

La finalul lunii martie, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, susținea că anumiți producători vopsesc produsele din carne românească de pasăre. El spunea că aceștia induc în eroare clienții, însă nu spunea la care dintre companii face referire. Declarațiile sale au stârnit o adevărată isterie, fiind dezmințite de experți din cadrul ANSVSA.

„Există o vorbă care spune că umblii cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care îşi vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar şi aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată”, scria Constantinescu pe pagina sa de Facebook.

Șeful ANPC și-a susținut spusele cu un experiment în care spăla puii din comerț, cu buretele de vase. De asemenea, el a postat și o captură cu prospectul unui „aditiv furajer pentru folosirea în amestec, în furajul finit, pentru pigmentarea suplimentară a pielii păsărilor și colorarea gălbenușului de ou”.