Petrom va distribui dividende de un miliard de lei. Câţi bani ia statul
- Teodora Cimpoi
- 27 aprilie 2011, 13:53
Acţionarii OMV Petrom au aprobat ieri acordarea de dividende în valoare totală de 1,002 miliarde lei, aferente profitului pe 2010, din care statul, prin Ministerul Economiei, va încasa aproximativ 206,9 milioane lei.
Valoarea brută pe acţiune a dividendelor este de 0,0177 lei, iar Ministerul Economiei deţine un număr de 11.690.694.418 acţiuni, respectiv 20,63% din capitalul social al companiei.
Fondul Proprietatea va primi 201,6 milioane lei, pentru cele 11,39 milioane acţiuni deţinute (20,11%).
Grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din capitalul Petrom, va obţine din profitul realizat anul trecut de compania petrolieră suma de 511,4 milioane lei.
Grupul OMV Petrom a înregistrat anul trecut un profit net record, de 2,19 miliarde lei, cu 163% mai mare decât cel obţinut în 2009, de 833 milioane de lei. Reprezentanţii Petrom susţin că rezultatele financiare pe anul trecut reflectă preţul mai mare la ţiţei şi îmbunătăţirile semnificative ale eficienţei operaţionale în Rafinare şi Marketing. Țurlea, înlocuit din Consiliul de Supraveghere Totodată, compania a aprobat, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGOA) de ieri, un buget de investiții pentru anul în curs în valoare de circa 4,9 miliarde lei, la acelaşi nivel cu cel din 2010. Cea mai mare parte a acestora, 67%, este destinată activităţilor de Explorare şi Producţie, 21% din buget revine activităţilor de Rafinare şi Marketing, iar 9% vor reprezenta investiţiile în Gaze si Energie. Potrivit datelor transmise Bursei, acționarii Petrom au aprobat și înlocuirea lui Marian Țurlea, director de cabinet al fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, din Consiliul de Supraveghere cu Constantin Dascălu, consilier al actualului ministru. Decizia a avut la bază o solicitare a Ministerului Economiei. Celălalt reprezentant al statului în Consiliul de Supraveghere este, în continuare, Gheorghe „Bebe” Ionescu. OMV nu mai vrea noi acțiuni la Petrom Ministerul Economiei intenționează ca în acest an să vândă un pachet de circa 10% din acțiunile pe care le deține la Petrom, pentru care speră să obțină cel puțin 600 milioane euro, aproape cât a obținut în 2004 după ce a cedat controlul companiei. Grupul OMV a anunțat ieri că nu este interesat să cumpere acțiuni din acest pachet ce va fi scos la vânzare pe Bursă, întrucât deține deja 51%, iar o creștere a participației deținute nu îi va schimba nivelul de influență în luarea deciziilor.