1 noiembrie are o semnificaţie aparte pentru cei din Valea Jiului şi o bună bună parte din Ardeal. În aceasta zi este celebrată Ziua Morţilor, un obicei catolic, când cimitirele sunt acum curăţate de bălării.
Lucrarile, demarate de administraţiile locale, au demarat de mai multe săptămâni si, de la muncitori la beneficiarii cu venitul minim garantat, cu toţii au fost trimişi de primarii în cimitire, la curăţenie.
Tone de deseuri, iarbă şi vegetatie uscată au fost cosite şi munţi de gunoaie au fost căraţi din cimitire în ultimele zile. Totul în aşteptarea zilei în care cimitirul devine locul cel mai animat din Valea Jiului.
Responsabilii din primarii au avut sarcini precise, iar oamenii au fost trimişi la lucru zilnic. “Ca în fiecare an, Primăria Municipiului Petroşani a alocat atât resurse umane, cât şi materiale şi utilaje. Asta ca cimitirele sa arate intr-un mod exemplar de Ziua Mortilor, supranumită şi Ziua Luminaţiei”, a declarat, pentru ziare.com, Nicu Taşcă, purtător de cuvânt al Primăriei Petroşani.