Peste 51 de milioane de oameni au devenit mai tineri cu un an sau doi. Cum s-a putut întâmpla acest lucru

Peste 51 de milioane de oameni au devenit mai tineri cu un an sau doi. Cum s-a putut întâmpla acest lucru Sursă: Arhivă EVZ

Peste 51 de milioane de oameni din Coreea de Sud au devenit de azi, 28 iunie, cu un an sau chiar doi mai tineri. O nouă lege a eliminat sistemul traditional de raportare a vârstei din această țară.

Legea, care a intrat în vigoare miercuri, 28 iunie, prevede ca „toate domeniile judiciare şi administrative” din Coreea de Sud să adopte sistemul „vârstei internaţionale”, care este folosit în cea mai mare parte a lumii. În acest fel, se va pune capăt unor ani de dezbateri privind problemele cauzate de utilizarea „vârstei coreene” și a „vârstei calendaristice”. Lee Wan-kyu, ministrul Legislaţiei guvernamentale, a declarat că această lege va reduce toate confuziile și disputele sociale care s-au creat de-a lungul timpului.

Legea a fost adoptată de Parlamentul din Coreea de Sud în luna decembrie a anul trecut și are drept scop de a reduce „în mare măsură costurile sociale care au fost inutile din cauza utilizării mixte a standardelor de vârstă”, a subliniat Lee. Oficialul sud-coreean a mai adăugat că legea a reprezentat o mare promisiune făcută de președintele Yoon Suk-yeol, care a fost ales în funcție în luna mai a anului trecut.

Trei sisteme diferite de raportare a vârstei

„Vârsta internațională” din Coreea de Sud se referă la numărul de ani de la nașterea unei persoane și începe de la zero. Este vorba de sistemul folosit în majoritatea celorlalte țări din lume. Totuși, cei mai mulți sud-coreeni când sunt întrebați în context informale care este vârsta lor, vor răspunde cu „vârsta lor coreeană”, care poate să fie mai mare cu un an sau doi față de cea internațională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest sistem a fost folosit pentru prima dată în China și presupune că toți oamenii au un an atunci când se nasc și mai primesc încă un an la data de 1 ianuarie. În anumite situații, sud-coreenii folosesc și „vârsta calendaristică”. Este vorba de o combinație între vârsta internaţională şi vârsta coreeană. Un exemplu în acest sens este cântărețul Psy din „Gangnam Style”, născut la 31 decembrie 1977, care are 45 de ani conform vârstei internaţionale, dar 46 de ani conform anului calendaristic şi 47 de ani conform vârstei coreene.

Vechile sisteme vor fi folosite în anumite situații

Cu toate că noua lege a fost adoptată, vechile sisteme vor fi folosite în anumite situații. Copiii intră, în mod normal, în școala primară în luna martie a anului următor celui în care împlinesc șase ani în vârsta internațională, indiferent în ce lună este ziua lor de naștere. Acest lucru va continua. De asemenea, legile privind produsele cu restricții de vârstă, precum alcoolul sau tutunul, se vor baza pe anul în care o persoană se naște, indiferent de lună.

Acest lucru înseamnă că două persoane născute în ianuarie și decembrie 1990 au aceeași vârstă. Legea din Coreea de Sud presupune că poți cumpăra alcool începând cu anul în care împlinești 19 ani, în vârsta internațională. „Guvernul a decis să conţină astfel de excepţii chiar şi după intrarea în vigoare a revizuirilor, deoarece este mai uşor să gestionăm astfel de probleme anual”, a mai spus ministrul Lee.

Autoritățile au transmis că este, destul de probabil, ca multe persoane să folosească sistemul tradițional coreean în viața de zi cu zi. Totuși, unii ar putea să se bucure de această schimbare. Un sondaj realizat de Ministerul Legislaţiei Guvernamentale a arătat că 86,2% dintre respondenţi au spus că vor folosi sistemul internaţional de vârstă de acum încolo, potrivit CNN.