Uniunea Europeană propune un proiect revoluționar în lupta împotriva schimbărilor climatice: intervenții pentru modificarea radiației solare

Uniunea Europeană propune un proiect revoluționar în lupta împotriva schimbărilor climatice: intervenții pentru modificarea radiației solare Schimbări climatice. Sursa foto: dreamstime.com

Uniunea Europeană se implică într-un efort internațional de combatere a schimbărilor climatice și propune astfel un proiect revoluționar, care implică blocarea razelor solare, dar și modificarea tiparelor meteorologice ale Pământului.

Miercuri, Uniunea Europeană va dezvălui un plan în care își propune să evalueze consecințele generate de încălzirea globală accelerată, precum riscul ca lipsa apei și a alimentelor să conducă la conflicte și migrație.

Potrivit Legii europene a climei, statele membre ale Uniunii Europene au obligația de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. Obiectivul acestora este de a atinge neutralitatea climatică pentru UE până în anul 2050.

Uniunea Europeană caută soluții globale pentru combaterea schimbărilor climatice

Aceste tehnologii vin cu noi riscuri pentru oameni şi ecosisteme, în timp ce ar putea, de asemenea, să sporească dezechilibrele de putere între naţiuni, să declanşeze conflicte şi să ridice o multitudine de probleme etice, juridice, de guvernanţă şi politice”, arată un studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin urmare, Uniunea Europeană este implicată într-o dezbatere despre geoingineria climatică, care ridică întrebări legate de validitatea științifică a acestei idei și dacă are consecințe periculoase pentru planetă și atmosferă.

Blocul comunitar și-a exprimat deja dorința de a se implica în discuții internaționale cu privire la stabilirea de norme în privința combaterii schimbărilor climatice.

Aceste acțiuni ample au fost realizate în paralel cu progresele în domeniul științific și cu creșterea preocupării legate de imposibilitatea țărilor de a atinge obiectivul de limitare a creșterii temperaturii globale la 1,5°C.

Opțiuni internaționale pentru contracararea schimbărilor climatice

Între opțiunile potențiale pe care Comisia Europeană le ia în considerare se regăsește și injectarea de aerosoli stratosferici, care constă în augmentarea concentrației de particule în atmosferă pentru a reduce cantitatea de lumină solară care pătrunde la suprafața Pământului.

Însă, criticile aduse sugerează că astfel de eforturi, în cel mai favorabil scenariu, distrag atenția de la abordarea principalului factor care declanșează încălzirea globală: creșterea emisiilor de CO2, care nu sunt luate în considerare.

În situația cea mai nefavorabilă, aceste intervenții la scară largă privind schimbările climatice pot provoca efecte secundare neprevăzute, cum ar fi alterarea modelelor de ploaie și a unor fenomene meteorologice vitale pentru planeta noastră, scrie Bloomberg.