Evenimentul Zilei > International > Peste 10.000 de manifestanţi au protestat la Budapesta faţă de taxa pe Internet
Peste 10.000 de manifestanţi au protestat la Budapesta faţă de taxa pe Internet

Peste 10.000 de manifestanţi au protestat la Budapesta faţă de taxa pe Internet

Peste 10.000 de persoane au protestat duminică la Budapesta contra unui proiect de lege al guvernului ungar ce stabileşte o taxă de 150 de forinţi /61 de eurocenţi/ per gigabyte de date transmise pe internet, relatează agenţiile DPA şi AFP.

Aceasta a fost cea mai mare manifestaţie contra guvernului de centru-dreapta al primului ministru Viktor Orban în mai mult de doi ani, notează DPA.

Organizatorii demonstraţiei au cerut abrogarea proiectului de lege, pe care îl consideră antidemocratic. Ei i-au dat lui Orban 48 de ore pentru a lua măsuri.

Propunerea, urmând a fi prezentată în faţa legislativului marţi, ar fi singura de acest gen în Europa.

Proiectul a fost anunţat marţea trecută de ministrul economiei care a afirmat că taxa este necesară pentru a umple găurile din bugetul pe 2015 al Ungariei, una dintre ţările membre ale UE cele mai îndatorate.

El a declarat de asemenea că această taxă este corectă întrucât ar compensa comutarea consumatorilor spre internet în detrimentul liniilor telefonice tradiţionale.

Manifestanţii s-au adunat la apelul unui grup pe Facebook, înfiinţat cu cinci zile în urmă şi denumit "Sute de Mii Contra Taxei pe Internet".

Peste de 200.000 de utilizatori au dat până acum "Like" paginii de Facebook create în urmă cu cinci zile.

Demonstranţii au primit sprijin din partea comisarului european pentru noile tehnologii Neelie Kroes, care a estimat pe Twitter că această taxă este "o ruşine pentru utilizatori şi o ruşine pentru guvernul ungar", relatează Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News