Pescuitul, interzis în România. Cât timp va dura prohibiția

Pescuitul, interzis în România. Cât timp va dura prohibiția sursa foto: arhiva EvZ

Ministerul Mediului a emis un ordin care interzice complet pescuitul pentru o perioadă de 60 de zile. Ordinul intră în vigoare pe 9 aprilie.

Ordinul comun al Ministerului Mediului și cel al Agriculturii interzice pescuitul sportiv, pe toate apele curgătoare și lacuri, din România.

”Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie - 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin”, se arată în ordin.

De asemenea, în această perioadă, toate competițiile sportive de pescuit sunt interzise tot pentru o durată de 60 de zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv”, se mai arată în ordinul Ministerului Mediului.

Prin acest ordin, în această perioadă este interzis pescuitul la știucă, șalău, biban, păstrav de mare, păstrăv indigen, curcubeu sau fântânel, sturionii, etc.

Prohibiția va dura 60 de zile

Acest ordin a fost emis în concordanță cu legislația europeanp, adoptată de Consiliul Uniunii Europene, prin Regulamentele CE.

”Aceste măsuri sunt necesare pentru garantarea accesului la zonele de pescuit şi la resursele halieutice, pentru desfăşurarea în mod sustenabil a activităţilor de pescuit, ţinând cont de opiniile ştiinţifice disponibile şi, în special, de raportul elaborat de Comitetul ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit, precum şi de studiile ştiinţifice realizate de către fiecare stat membru pentru zona sa de activitate”, a comunicat Ministerul Mediului.

Aplicarea reglementărilor Uniunii Europene privind sectorul pescăresc impune îmbunătăţirea cadrului juridic românesc prin armonizarea legislaţiei naţionale cu reglementările comunitare în domeniu.

”Conservarea şi exploatarea durabilă a resurselor acvatice vii în conformitate cu noua Politică Comună pentru Pescuit (PCP) impune modificarea şi completarea reglementărilor naţionale privind accesul la resursele acvatice vii”, se mai arată în documentul oficial al Ministerului Mediului.