PERSONAJUL SĂPTĂMÂNII. David, ministrul „memorie mică, șpagă mare”

PERSONAJUL SĂPTĂMÂNII. David, ministrul „memorie mică, șpagă mare”

Arestat pentru o șpagă de 500.000 de euro, primită în biroul de ministru, Cristian David a fost perceput de polițiști ca infractor, încă de la începutul mandatului său.

L-am cunoscut pe Cristian David, în calitatea lui de ministru de Interne, la una dintre primele întâlnirile informale cu jurnaliștii acreditați, organizată la minister în 2007.

„A venit un infractor să ne conducă. Mai mare rușinea! Or să plece oamenii buni, pe capete”, îmi spuseseră deja, în particular, niște sindicaliști. Din lumea politică primisem feedback că David ajunsese în Guvernul Tăriceanu, susținut de baronul de Iași, Relu Fenechiu. Așa că m-am dus la acea întâlnire în încercarea de a-l descifra pe Cristian David, fost Troacă. Omul nu era prima dată întro funcție publică, mai ales că, după alegerile din 2004, devenise senator de Vaslui.

Ca nuca în perete

Ne puteți urmări și pe Google News

Avea obiceiul să nu te privească direct când îți vorbea. Îi fugeau ochii roată, iar vocea îi devenea poticnită, când îi puneai o întrebare incomodă. Am plecat de acolo cu impresia că se potrivea ca nuca în perete cu noul statut de cap peste întreaga armie a polițiștilor și jandarmilor. Anticipam vremuri negre pentru sistemul de poliție șiam spus și în redacția unde lucram. Au urmat scandalurile cu poliția politică la adresa procurorului Marian Sîntion, pe atunci șef al Direcției Generale Anticorupție - 2007, anul în care conform DNA David a pretins mita. Apoi, scan dalul Loganurilor de zeci de mii de euro și plecarea masivă a profesioniștilor din sistem - 2008, anul în care David a primit șpaga de 500.000 de euro chiar în biroul de la minister.

Cum îl văd sindicaliștii

„Un ministru care a fost aruncat în cadrul MAI de partidul care l-a propus, pentru ca politicienii să profite de pe urma lui. Partidul l-a folosit politic pentru a semna niște contracte, pe niște bani. N-a făcut nimic bun pentru polițiști, numai pentru partid. David a numit foarte mulți șefi în diferite funcții din minister, pe criterii politice. El avea misiunea de a menține o stare de normalitate aparentă, pentru ca în spatele acesteia multe lucruri urâte să fie, și au fost, ascunse sub preș. Un exemplu? Achizițiile. Pe mandatul lui s-au cumpărat computere cu memorie foarte mică, nu merg. Acum ni s-a recomandat să cumpărăm memorie din banii noștri. Era un om închis. Ieșea din carapace numai când vedea o oportunitate pentru interesele lor, nu ale polițiștilor. David rămâne ca un om care nu a făcut reformă și ca un ministru corupt”, l-a zugrăvit liderul SNAP, Iulian Surugiu.

Misiune: favorizarea corupției

„Un ministru șters. Un om venit cu o vădit altă agendă decât cea de a reforma Poliția Română, avea agenda partidului, la fel ca toți ceilalți care au fost începând din 2002. Toți treceau într-un pattern predictibil: să mențină același sistem viciat, defectuos. Percepția mea a fost că oamenii ăștia au doar misiunea de a menține sistemul care favorizează corupția și incompetența”, a opinat și liderul sindicatului Diamantul, Emil Păscuț. Ca ministru al Românilor de pretutindeni, David s-a remarcat prin nimicuri sau mai bine zis inițiative dubioase despre care vom mai avea prilejul să vorbim.

Celulă coruptă

Ascensiunea liberalului Cristian Troacă -David s-a accelerat după ce acesta a devenit ginerele unui alt liberal „de marcă” în lumea fraudatorilor cu ștaif, Mihail Vlasov (foto), un alt personaj corupt. Nimeni altul decât cel căruia i se spunea „Împăratul” pentru modul dictatorial în care a gestionat destinele și banii Camerei de Comerț și Industrie a României. Căsătorit cu Vanda Vlasov, David a intrat în miezul „grupului de la Iași”, foarte apropiat de Tudor Chiuariu, dar mai ales de Relu Fenechiu (cu care a fost coleg în Guvernul Ponta), un alt penelist „de frunte” ajuns în închisoare, pentru fapte de corupție.