Persoanele cu dizabilități, puse pe drumuri de birocrație. Un proiect de lege îi lasă pe oameni fără legitimațiile de parcare

Persoanele cu dizabilități, puse pe drumuri de birocrație. Un proiect de lege îi lasă pe oameni fără legitimațiile de parcare Sursa foto: arhiva EVZ

Persoanele cu dizabilități vor trebui să ceară noi legitimații de parcare, în contextul în care se dorește introducerea unui nou model al acestora, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere de Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD).

Prin urmare, toate legitimațiile de parcare ce au fost emise până la sfârșitul lunii iunie 2023 vor trebuie schimbate cu altele noi, în perioada iulie – decembrie 2023. Se stabilește că prin proiectul de ordin al ANPDPD, la data de 20 iunie 2023, Ordinul Ministerului Muncii 223/2007 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap își încetează aplicabilitatea.

Valabilitatea legitimațiilor de parcare vechi

Persoanele cu dizabilități și pentru care a fost emisă o legitimație până în iulie 2023 o mai pot folosi până la sfârșitul anului, când aceasta expiră. Astfel, ea va trebui înlocuită cu modelul nou. În acest sens, beneficiarii vor trebui să se adreseze autorităților locale în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare.

Potrivit ordinului pus în dezbatere publică, „în interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimație de parcare poate fi utilizat și de asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul persoanei adulte cu handicap, părintele, tutorele, sau persoana care se ocupă de creșterea și ingrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererea pentru eliberarea legitimației de parcare se va putea depune atât fizic, cât și prin mijloace electronice la autoritățile administrației publice locale în a cărei rază teritorială domiciliază beneficiarul.

În situația în care cererea este depusă fizic, beneficiarul trebuie să prezinte următoarele documente:

  • document identitate;
  • certificatul de încadrare în grad de handicap;
  • o fotografie tip carte de identitate/buletin de identitate (poate fi depusă pe suport electronic, în format JPEG).

În cazul în care cererea este depusă online, documentele menționate trebuie prezentate în original în momentul eliberării legitimației de parcare.

Persoanele cu dizabilități beneficiază de loc de parcare gratuit

Persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită, se arată în Legea nr. 448/2006, potrivit avocatnet.ro.