Pericolul din hârtia igienică. Cercetătorii au descoperit compuși toxici care provoacă boli grave

Pericolul din hârtia igienică. Cercetătorii au descoperit compuși toxici care provoacă boli grave

Organismul uman este expus zilnic la o serie de substanțe chimice toxice care ne afectează sănătatea. Fără să ne dăm seama, intrăm în contact cu tot felul de toxine aflate în aer, în apă, dar și pe unele produse pe care le folosim în mod constant, precum hainele, produsele de toaletă, de îngrijire etc.

Specialiștii atrag atenția cu privire la o clasă de aproximativ 14.000 de compuși chimici utilizați încă din anii 1950 de industrie, care sunt toxici pentru organismul uman. Aceștia se regăsesc în produsele dezvoltate de industria alimentară, de îmbrăcăminte și a celorlalte bunuri de larg consum. Scopul folosirii lor este de a spori confortul utilizatorilor și de a le face rezistente la apă, la pete sau la căldură. Pe de altă parte, atrag atenția specialiștii, reversul medaliei, acești compuși ne afectează sănătatea și pot provoca boli destul de grave.

Un astfel de compus, PFAS, a fost descoperit de un grup de cercetare de la Universitatea din Florida chiar și în hîrtia igienică, inclusiv în cea supusă procesului de reciclare. Oamenii de știință americani au identificat șase substanțe chimice toxice în 21 de mărci de hârtie igienică scoase la comericalizare în America de Nord, Europa, Africa, America Centrală și America de Sud.

Ei și-au prezentat concluziile într-un studiu, pe această temă, pe care l-au publicat. Conform informațiilor prezentate, cel mai răspîndit compus a fost diPap 6:2 (fluorotelomer diester phosphate), o combinație chimică încă nestudiată în profunzime, dar care are legături cu disfuncția testiculară.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Hîrtia igienică ar trebui considerată o sursă semnificativă de poluare a apei, deoarece este evacuată în toalete și intră în stațiile de epurare a apelor uzate. Odată ce ajung la aceste stații de epurare, substanțele chimice din hîrtie sunt amestecate cu nămol de epurare care este în cele din urmă răspîndit pe terenurile agricole ca îngrășămînt sau vărsat în ape”, au spus autorii studiului.

Afecțiunile pe care le pot provoca PFAS

Studiile oamenilor de știință au constatat că acești compuși chimici, din clasa PFAS sunt absorbți foarte repede în organism și se acumulează, depunându-se în plasmă, în ficat și în rinichi. În timp provoacă probleme semnificative de sănătate.

Cercetările au constatat disfuncții ale sistemului imunitar și boli tiroidiene, un risc crescut de cancer renal sau testicular, dezvoltarea bolilor metabolice, între care obezitatea și diabetul de tip 2.

De asemenea, specialiștii în sănătate publică mai atrag atenția că acești compuși chimici provoacă infertilitatea și tulburările de gestație, având efecte asupra dezvoltării fătului și, ulterior, a copiilor. Aceștia au o greutate mai mică la naștere și o pubertate accelerate. Un alt efect este creșterea tensiunii arteriale la femeile însărcinate, conform noi.md.