Pericolul ascuns de tigăi. Chimicalele toxice ce persistă în mod permanent

Pericolul ascuns de tigăi. Chimicalele toxice ce persistă în mod permanentSursa: dreamstime.com

Efectele negative asupra sănătății noastre pot proveni nu numai din alimentele pe care le consumăm, ci și din ustensilele pe care le folosim în gătit. Astfel, unele tigăi pot prezenta un pericol pentru sănătate din cauza substanțelor chimice persistente pe care le conțin.

Fabius Antal, specialist în wellbeing, a oferit explicații în cadrul emisiunii iThink cu privire la tigăile considerate cele mai periculoase pentru sănătatea noastră, și anume tigăile cu acoperire de teflon.

Cele mai periculoase tigăi pentru sănătatea noastră

Fabius Antal a avertizat în legătură cu tendința utilizării tigăilor non-stick, care sunt promovate pentru că previn lipirea alimentelor. El explică că aceste tigăi conțin anumite substanțe chimice care împiedică lipirea, iar în cazul în care sunt încinse și se produce o zgârietură accidentală cu cuțitul, aceste substanțe pot ieși și contamina alimentele.

Deoarece aceste substanțe sunt considerate niște „chimicale pentru totdeauna”, organismul nu poate elimina complet aceste substanțe. Potrivit specialistului, majoritatea oamenilor din întreaga lume au aceste substanțe chimice în organism, iar americanii sunt cei mai expuși în acest sens. De asemenea, acesta a subliniat că toate produsele care conțin straturi chimice prezintă un potențial pericol pentru sănătate, potrivit antena3.ro.

Teflonul este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai periculoase materiale de pe lista respectivă. Mulți oameni optează pentru vasele de gătit acoperite cu teflon datorită proprietăților lor antiaderente, însă acest material prezintă riscuri semnificative pentru sănătate. Stratul antiaderent al vaselor de gătit din teflon este realizat dintr-un polimer plastic numit PTFE (politetrafluoretilenă), care eliberează toxine atunci când este expus la temperaturi foarte mari.

Teflonul este extrem de periculos pentru organism

Se crede că persoanele care au ingerat aceste substanțe sunt mai expuse riscului de a suferi de boli ale ficatului, ale glandei tiroide și ale multor alte organe interne. Nu există date exacte, dar o substanță periculoasă poate pătrunde în corpul uman împreună cu alimentele gătite într-o tigaie de teflon deteriorată.

Tigăile din teflon au o perioadă de valabilitate recomandată de 2-3 ani. Pe măsură ce sunt utilizate și spălate, stratul lor antiaderent începe să se degradeze, ceea ce poate duce la eliberarea particulelor de material potențial periculos. Aceste particule pot intra în corpul uman și să se acumuleze treptat.