Pericol după incendiile masive din Australia. Riscă să dispară de pe piață!

Pericol după incendiile masive din Australia. Riscă să dispară de pe piață!

Incendiile devastatoare din Australia au carbonizat mare parte din arborii de Manuka, iar apicultorii și-au văzut stupii arzând în pădure și baza meliferă făcută scrum.

Apicultorii din zona forestieră acaparată de flăcări au fost printre primii locuitori afectați de incendii, pentru că stupii lor se aflau în luminișurile pădurilor sau în zonele cu fânețe, primele distruse de flăcări. Înainte să-și vadă proprii stupi arzând, apicultorii australieni au auzit urletele de durere ale animalelor surprinse de foc și au văzut coloanele de fum uriașe și întunecate, acoperind cerul. Președintele Asociaților Apicultorilor din statul New South Wales, Stephen Targett, citat de site-ul beekeepingbasic.com, a descris ceea ce a trăit ca fiind „cu adevărat devastator”  și traumatizant, totodată pentru colegii săi apicultori.

„I-a scos din minți pe martorii acestei tragedii. Țipetele de durere ale animalelor, durerea și urletele acestor animale din pădure, totul e îngrozitor”, a spus Stephen Targett, adăugând: „Conducerea asociației i-a pus în contact pe apicultorii mai tineri cu consilieri în psihologie și le-a recomandat acestora să nu se mai întoarcă la prisaca din pădure, pentru un timp, ca să depășească starea emoțională negativă prin care trec în urma celor trăite.”

„Fără mierea de Manuka în următorii trei ani, nu vom supraviețui”

Ne puteți urmări și pe Google News

Peter Matthinson, un apicultor din Elands, și-a văzut stupina distrusă de foc în proporție de 70%, iar locurile în care mergea cu albinele au ars în proporție și mai mare, de 90%. „Albinele sunt pentru mine mai mult decât niște vietăți… Mă gândesc la ele ca și cum aș fi tatăl lor, am grijă de ele și ele au grijă de mine. Dacă ar trebui să mai văd arzând și stupii care mi-au rămas, după ce am pierdut deja o mulțime, nu știu cum aș putea să o iau de la capăt, nu știu ce aș putea face mai departe.” Matthinson a mai adăugat că va fi nevoie de cel puțin trei ani pentru a putea recupera zonele de fânețe din nou, iar în acest timp, albinele nu vor putea folosi aceste locuri. „Fără mierea de Manuka în următorii trei ani, nu vom supraviețui. Să producem miere de masă obișnuită nu merită pentru noi” a spus Matthinson.

Conducerea Asociației Apicultorilor din NSW solicită ajutorul proprietarilor de terenuri, pentru a găzdui stupinele relocate din zonele forestiere distruse de incendii. Au fost deja primite câteva apeluri de la proprietari care își oferă pământul pentru ca apicultorii să-și amplaseze stupii acolo. Stephen Targett a spus că apreciază foarte mult fiecare ofertă și se bucură că oamenilor le pasă și înțeleg importanța albinelor. Mai mult, speră să obțină aprobarea guvernului pentru a permite apicultorilor să folosească terenuri publice. Incendiile din Australia au ucis milioane de albine și au distrus un număr considerabil de stupi, prin urmare, acest lucru va fi de mare ajutor pentru apicultori.

Ce este mierea de Manuka?

Așa cum îi spune și denumirea, mierea de Manuka este un tip de miere de albine făcută din polenul florilor arborelui de Manuka.

Miere monofloră, aceasta este unica in lume, arborele de Manuka (Leptospermum Scoparium) fiind o specie de arbust cu frunze perene, o varietate de Tea Tree sau arbore australian de ceai, ce se regăsește în anumite insule din Noua Zeelanda și în Australia, în zone izolate și ferite de poluarea nocivă.

Arborele Manuka este important în medicina populară tradițională Maori și este recunoscut ca o plantă cu proprietăți deosebite de vindecare. Mierea de Manuka este unul dintre puținele soiuri de miere aprobate pentru uz terapeutic. Densă, ea are o culoare brună, portocaliu închis, și o aromă distinctă, delicioasă, puternică, ușor caramelizată, iar mirosul caracteristic este de plantă lemnoasă.