Evenimentul Zilei > International > Pentru ce face acum Joe Biden, a fost anchetat Michael Flynn
Pentru ce face acum Joe Biden, a fost anchetat Michael Flynn

Pentru ce face acum Joe Biden, a fost anchetat Michael Flynn

Ben Rhodes, fost consilier adjunct pentru securitate națională în administrația Obama, a afirmat luni că „lideri străini au deja convorbiri telefonice cu Joe Biden”.

Generalul Michael Flynn, primul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, a fost dat în judecată pe baza unei legi obscure, numită Logan Act, tocmai pentru că a avut astfel de convorbiri telefonice cu lideri străini înainte ca Trump să depună jurământul de președinte.

Fostul vicepreședinte Joe Biden este cel care a sugerat folosirea Logan Act împotriva lui Flynn, într-o ședință care a avut loc în Biroul Oval, cu două săptămâni înainte de predarea puterii către administrația Trump, în 2017.

Cu ocazia unei apariții la MSNBC, luni după amiaza, Ben Rhodes a afirmat că Biden are deja discuții cu lideri străini.

Rhodes a făcut aceste afirmații în timp ce îl ironiza pe Trump pentru că refuză să își accepte înfrângerea:

„Oamenii lui Trump par să vorbească de parcă ar mai avea vreo autoritate. Vom vedea în curând aparatul președintelui ales anunțând echipa de consilieri. Va începe prin a-i anunța pe viitorii miniștri. Centrul gravitațional al politicii în această țară și în lume se mută către Joe Biden. Liderii străini au deja convorbiri telefonice cu Joe Biden, discutând despre agenda pe care o vor urma în 2021.”

Și Rhodes a adăugat:

„Îmi amintesc că eram în echipa care se pregătea să se intaleze și am simțit reflectorul deplasându-se spre noi, în 2008, și eram în tabăra care ieșea, în 2016, când se întorcea de la noi spre Donald Trump. Acest lucru se va produce independent de ce vor face.”

Discuțiile cu ambasadorul rus

Generalul Michael Flynn a demisionat la scurt timp după ce și-a luat funcția de consilier pentru securitate națională în primire, în 2017, deoarece consilierii lui Obama l-au acuzat că a încălcat Legea Logan, comunicând cu oficiali străini, în special cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak.

Logan Act este o lege din 1799 care interzice persoanelor care nu au nici o calitate oficială să discute politica externă americană cu guvernele străine sau cu reprezentații acestora.

Flynn a avut o convorbire telefonică cu Kisliak pe 29 decembrie 2016 – la multă vreme după ce Trump fusese confirmat învingător al alegerilor din 8 noiembrie – în cursul căreia au discutat despre sancțiunile administrației Obama impuse Rusiei pentru că Moscova s-ar fi implicat în procesul electoral american.

Flynn i-a spus lui Kisliak că ar dori ca rușii să se abțină de la a riposta la aceste sancțiuni și de a escalada astfel conflictul diplomatic dintre cele două țări până la instalarea oficială a lui Trump.

FBI a înregistrat convorbirea telefonică a celor doi. Cu ocazia uneia dintre ultimele ședințe din Biroul Oval, pe 5 ianuarie 2017, s-a discutat despre faptul că Flynn ar putea face obiectul unei investigații și să fie pus sub acuzare în baza Legii Logan.

Potrivit notițelor fostului agent special al FBI, Peter Strzok, date publicității de Departamentul de Justiție în iunie 2020, Joe Biden este cel care a sugerat folosirea Legii Logan pentru a-l ancheta pe Michael Flynn.

Sally Yates, Procuror General adjunct în administrația Obama, și pentru scurt timp Procuror General interimar în administrația Trump, a declarat în fața Comisiei Juridice a Senatului, în august 2020, că nu își mai amintea dacă Biden a fost cel care a evocat Legea Logan.

Biden este încă departe de a fi „oficial”

Flynn a demisionat fiind acuzat că a mințit agenți FBI, într-o întâlnire din 24 ianuarie 2017, declarând că nu a discutat cu Kisliak despre sancțiunile americane.

În decembrie 2017, Flynn a pledat vinovat pentru că a făcut declarații false FBI, dar a decis să-și retragă pledoaria în ianuarie 2020, afirmând că guvernul a încălcat regulile acordului său de pledoarie.

Discuțiile lui Biden cu lideri străini, despre care a vorbit Ben Rhodes, reprezintă potențiale încălcări ale Legii Logan cel puțin în aceeași măsură cu discuția lui Flynn cu Kisliak, dat fiind că Biden este mult mai departe de momentul preluării funcției decât era Flynn la vremea respectivă, comentează Breitbart.

Documentele descoperite pe laptopul lui Hunter Biden au ridicat serioase semne de întrebare în privința implicării lui Joe Biden în acorduri comerciale străine sulfuroase, în care a fost implicat inclusiv guvernul chinez.