Pentagonul vrea să repornească programele de operațiuni speciale din Ucraina

Pentagonul vrea să repornească programele de operațiuni speciale din Ucraina

Departamentul Apărării (DOD) dorește să repornească programele de operațiuni speciale în Ucraina care vizează contracararea dezinformării și spionarea armatei ruse. Pentagonul a suspendat cele două programe clasificate, care implică permiterea personalului de operațiuni speciale din SUA să „angajeze” agenți ucraineni.

În timp ce așa-numitele programe „surogat”, adesea folosite în misiunile de combatere a terorismului, au nevoie de personalul american să consilieze forțele partenere din țara gazdă. „Ceea ce a început ca o misiune de recunoaștere se poate transforma rapid în luptă atunci când surogații încep să fie împușcați”, a declarat un oficial familiarizat cu eforturile de lobby ale Pentagonului. 

Propaganda rusească 

Pentagonul caracterizează programele ca forme de „război” sau o modalitate de a contracara militarismul și agresiunea unui adversar evitând un conflict deschis. Un program a implicat „oameni care demontează propaganda rusă” și postează conținut pe blog, în timp ce celălalt a angajat trupe ucrainene pentru a supraveghea bunurile militare rusești.

„Când suspenzi aceste lucruri pentru că amploarea conflictului se schimbă, pierzi accesul”, a declarat generalul în retragere Mark Schwartz, care a comandat forțele de operațiuni speciale ale SUA în Europa când programul a început în 2018. „Înseamnă că pierzi informații despre ceea ce se întâmplă în conflict.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, secțiunea 1202 din Legea privind autorizarea apărării naționale (NDAA) din 2018, care a creat programele, spune că acestea nu pot rula în timpul „conflictului armat tradițional”. 

Reactivarea programelor 

Administrația Biden ar putea să nu permită operatorilor americani să reintre în Ucraina dacă războiul continuă, având în vedere un precedent de exprimare a refuzului de a face orice ar putea părea să prezinte SUA ca un agresor. Singurul personal militar cunoscut care a intrat în Ucraina există sub statut de non-combatant și s-a întors la Ambasada SUA la Kiev până în noiembrie.

Criticii din Congres spun că reactivarea programelor riscă să-l implice pe participantul activ al SUA la operațiunile militare împotriva Rusiei. Pentagonul susține că programul nu reprezintă o escaladare, deoarece indivizii implicați – atât americani cât și ucraineni – ar fi restricționați la activități nonviolente.

DOD intenționează să includă o propunere de finanțare în cererea de buget anual pentru 2024, deși rămâne neclar cât de mult riscă Congresul să fie dispus să își asume autorizarea finanțării. În orice caz, Congresul nu va trebui să ia o decizie finală până în toamna lui 2023 cel mai devreme, iar programele nu vor fi reactivate până cândva în 2024, potrivit Conservative Daily News.