Pensiile speciale vor crește până în 2050

Pensiile speciale vor crește până în 2050 Pensii speciale. Sursa foto: arhiva EVZ

Curtea Constituțională argumentează că s-a creat o situație în care sute de persoane beneficiază de pensii speciale din cauza incoerenței deputaților și senatorilor, aceștia oferind astfel de pensii în trecut și ulterior eliminându-le.

Prin urmare, lipsa de consecvență a parlamentarilor va genera costuri suplimentare pe termen lung pentru stat, în ceea ce privește plata acestor pensii speciale din legislativ. Ultima persoană va avea dreptul să solicite această prestație după anul 2055.

Pensii speciale. Tot mai multe persoane vor beneficia de acest drept

Prin urmare, CCR a afirmat că aceste pensii speciale, existente până la momentul aprobării legii vor fi menținute, iar parlamentarii cu cel puțin un mandat încheiat înainte de 1 iulie 2023 își vor putea solicita în continuare acest drept, în orice moment doresc.

Totul cu condiția să îndeplinească criteriile de vârstă necesare pentru pensionare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Având în vedere cele stabilite, Curtea constată că, sub aspectul efectelor prezentei decizii, repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor indemnizației pentru limită de vârstă, care o aveau în plată, se va realiza ex officio (n.r. – din oficiu), indiferent dacă aceștia au promovat sau nu o acțiune în justiție, începând cu data încetării plății acestora, respectiv 1 iulie 2023, și, totodată, urmează, pe de o parte, să se reia plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă aflate în plată la data intrării în vigoare a Legii nr.192/2023 în privința tuturor beneficiarilor antereferiți, iar, pe de altă parte, să se acorde această indemnizație deputaților/senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a legii și care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută de lege după data de 1 iulie 2023”, explică judecătorii Curții Constituționale.

Parlamentarii vor primi retroactiv pensiile suspendate în ultimul semestru

Prin urmare, statul este obligat să suporte costurile pentru perioada iulie-decembrie, când s-a decis suspendarea plății pentru aceste pensii speciale ale parlamentarilor.

Conform estimărilor făcute de „Adevărul“, cel mai tânăr parlamentar care a avut un mandat complet înainte de 1 iulie 2023 este Mara Mareș (născută în iunie 1992). Dacă va decide să beneficieze de pensia specială, ea va putea depune documentele în 2055.

Totuși, înainte de această dată, se pot face continuu solicitări pentru acest drept, în funcție de îndeplinirea vârstei de pensionare a foștilor sau actualilor aleși.

Decizie controversată. Parlamentarii vor fi testați antidrog. „Este inacceptabil, e un abuz. Se intră serios în viața privată”

Parlamentul României. Sursa foto: Lenutaidi | Dreamstime.com

În cadrul audierilor privind bugetul pentru anul 2024, atât secretarul general-adjunct al Camerei, Ionuț Dumitrică, cât și secretarul general de la Senat, Mario Oprea, au cerut alocarea de fonduri suplimentare pentru acoperirea sumelor restante rezultate în urma primei eliminări a pensiilor speciale ale parlamentarilor, intervenită în 2021.

Câți oameni beneficiau de acest pensii speciale, înainte de eliminarea temporară

În luna mai, cu câteva săptămâni înainte de suspendarea temporară a pensiilor, numărul beneficiarilor se ridica la 843, conform datelor furnizate de Camera Deputaților și Senat.

Mai exact, 585 de foști deputați și 258 de foști senatori primeau pensii speciale. De asemenea, în primele patru luni ale anului, 14 foști parlamentari și-au depus dosarul și au obținut aprobarea pentru a beneficia de pensie specială.

La Camera Deputaților, indemnizația pentru limită de vârstă avea o valoare maximă brută de 12.168 de lei (acordată pentru trei mandate sau mai mult). Valoarea minimă era de 2.187 de lei (acordată pentru un mandat de 28 de luni).

Similar, la Senat, pensia specială pentru un mandat scurt, cel din perioada 1990-1992, se situa la 2.187 de lei, în timp ce cea mai mare pensie specială ajungea la 15.319 lei.