CCR declară neconstituțională eliminarea pensiilor foștilor parlamentari
- Iulia Moraru
- 28 noiembrie 2023, 19:36
Curtea Constituțională a României a hotărât marți că renunțarea la pensiile acordate foștilor membri ai Parlamentului este neconstituțională, ceea ce înseamnă că foștii senatori și deputați vor primi în continuare pensii speciale.
CCR a decis marți că, până la revocarea lor, pensiile speciale erau un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet și au îndeplinit condițiile pentru pensionare.
Astfel că, prin eliminarea acestora, a fost afectată integritatea și substanța unui drept legal deja dobândit.
CCR declară neconstituțională eliminarea pensiilor foștilor parlamentari
„În şedinţa din data de 28 noiembrie 2023, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, a decis cu unanimitate de voturi în privinţa pct.1 şi 3, şi cu majoritate de voturi în privinţa pct.2, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I din Legea nr.192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică deputaţilor/senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii nr.192/2023”, a anunțat CCR, după şedinţa de marți.
Judecătorii Curții mai arată concluziile potrivit cărora eliminarea prevederilor legale privind indemnizația pentru limită de vârstă acordată deputaților și senatorilor a avut loc în conformitate cu puterea de evaluare a Parlamentului în ceea ce privește stabilirea drepturilor legate de statutul acestora.
Parlamentul are autoritatea constituțională de a renunța la indemnizația pentru limită de vârstă pentru viitor. Prin urmare, Curtea a stabilit că articolul 69 al Constituției referitor la mandatul reprezentativ al deputaților și senatorilor nu a fost încălcat.
Drept legal acordat senatorilor și deputaților care au avut cel puţin un mandat
CCR a constatat că, până la eliminarea ei, indemnizația pentru limită de vârstă era un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au servit cel puțin un mandat parlamentar complet și au atins vârsta de pensionare.
„Având în vedere că această indemnizaţie se acorda, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reţinut că principiul securităţii juridice protejează dreptul legal al deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii nr.192/2023 la indemnizaţia pentru limită de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată”, se mai arată în decizie.
CCR constată încălcări constituționale privind principiile statului de drept și securității juridice
Curtea Constituțională a declarat că, prin eliminarea și retragerea normativă a indemnizației pentru limită de vârstă acordate foștilor parlamentari, s-a afectat integritatea și substanța unui drept legal dobândit în timpul exercitării mandatului și s-a generat o incertitudine juridică evidentă.
S-a încălcat, prin urmare, principiul neretroactivității în ceea ce privește securitatea juridică.
„Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă - nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei şi nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel puţin a unui mandat reprezentativ”.
„Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) privind principiile statului de drept şi al securităţii juridice, ale art.15 alin.(2) privind neretroactivitatea legii şi ale art.44 alin.(1) teza întâi şi alin.(2) privind dreptul de proprietate privată”.