Pensii internaționale 2025. Cerințe pentru cei care au lucrat în afara granițelor
- Mădălina Sfrijan
- 3 ianuarie 2025, 07:33
Românii care au lucrat în străinătate pot beneficia de pensii internaționale din statele în care au contribuit la sistemul de asigurări sociale. Cei vizați trebuie să se informeze despre condițiile de pensionare valabile în țările respective,
Pensii internaționale 2025. Ce trebuie să știe românii care au munci în afara granițelor
Regulamentul (CE) nr. 883/2004 asigură coordonarea sistemelor de securitate socială la nivelul Uniunii Europene.
Prin urmare, cei care au lucrat în străinătate pot primi pensii internaționale. Acestea pot fi acordate din țara de referință sau din statul în care au contribuit ultima dată la sistemul de asigurări sociale.
Una dintre principalele condiții este ca aceștia să fi împlinit vârsta legală de pensionare stabilită în statele vizate.
Condiții principale
Pentru a se încadra în această categorie, românii trebuie să fi lucrat minim un an în fiecare stat. De altfel, aceștia trebuie să țină cont de faptul că regulile de pensionare diferă de la un stat la altul.
Astfel, aceștia sunt nevoiți să se informeze vizavi de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.
Mai mult, vârsta de pensionare diferă în funcție de fiecare țară. În unele cazuri, beneficiarii trebuie să facă dovada că au realizat un anumit stagiu de cotizare
În țara noastră, stagiu minim d este de 15 ani.
Pensii internaționale. Ce pași trebuie să urmeze persoanele vizate
Pentru calculul pensiei, Casa va aplica cumulării perioadelor de cotizare. Prin urmare, cei vizați trebuie să știe că vor fi luate în considerare și perioadele lucrate în alte țări, însă vor fi tratate ca și cum ar fi fost realizate pe teritoriul țării noastre, arată Avocat.net.
Cu scopul de a veni în sprijinul celor care au lucrat în străinătate, România a încheiat acorduri bilaterale cu mai multe state.
Conform CNPP, persoanele care se încadrează la plata unei pensii internaționale trebuie să depună o cerere la casa de pensii din țara în care au locuiesc. Totodată, solicitarea trebuie să fie însoțită de acte doveditoare privind contribuția la sistemul de asigurări sociale.
În calculul pensiei internaționale, CNPP va cumula perioadele lucrate în fiecare țară, ajungând la o pensie teoretică. După această etapă, pensia teoretică va fi ajustată în funcție de perioada de cotizare din fiecare stat în care a locuit persoana în cauză.
În termeni de specialitate, procedura poartă denumirea de „prestație pro-rata”.