Pe lângă informațiile publice legate de concetățeanul lor prins, sâmbătă, de polițiștii de la Crimă Organizată și procurorii DIICOT, „Evenimentul zilei” a  furnizat colegilor din Norvegia lucruri mai puțin știute legate de acest caz. În urma schimbului de date cu colegii din presa norvegiană reiese că Terje Duner Giaver (58 de ani) e un contabil care nu a săvârșit nicio faptă penală în țara sa.

În Oslo, capitala Norvegiei, orașul în care a trăit până acum șase luni, el ducea o viață liniștită, fără să iasă în evidență cu vreo faptă penală. În plus, a fost căsătorit și are doi copii. Soția sa, ne-a transmis jurnalista  Hanna Haug Roset de la publicația „Verdens Gang”, a divorțat de el și trăiește în Norvegia. De asemenea, Farid Ighoubah, de la nrk.no, ne-a transmis că,  acolo, Terje Duner Gia­ver  este un investitor independent. Un lucru ciudat semnalat de jurnalistul norvegian este că, în 2008, venitul pedofilului a fost de 250 de milioane de euro. În 2013, însă, veniturile sale au scăzut, inexplicabil, la aproximativ 15.000 de euro.

„El nu a fost niciodată condamnat pentru infracțiuni în Norvegia. Am aflat că are domiciliul în Oslo, în acest moment, dar a fost născut în Bodø, care este un oraș mic în Nord. Data sa de naștere este 11 septembrie 1955”, ne-a transmis Farid Ighoubah.  

Prins cu focuri de armă

Cetățeanul norvegian a fost arestat, duminică, pentru pornografie infantilă și relații sexuale cu minori. El a fost prins, sâmbătă, după ce a fugit și a lovit mai multe mașini ale Poliției. Oficiali din Poliția Română ne-au declarat că el se afla și sub influența băuturilor alco­olice.

Atunci când a fost oprit pentru legitimare de către lucrătorii de poliţie judiciară, Terje Duner Giaver a încercat să fugă cu autoturismul personal. Ofițerii de la Crimă Organizată așteptau emiterea mandatului de arestare pentru a-i putea percheziționa casa, dar pedofilul a vrut să plece.

În timp ce era urmărit, norvegianul a avariat trei autoturisme ale poliţiei, fiind executat şi un foc de armă de avertisment. Cu toate acestea, el a continuat să fugă din zona Pieței Alba – Iulia până în apropiere de Municipiul Ploiești, județul Prahova, lângă localitatea Bărcănești, unde a fost oprit. Pe traseu, autoturismul condus de Terje Duner Giaver a avariat mai multe mașini ale unor persoane fizice şi a lovit un stâlp.

Autoritățile române precizează că cetățeanului norvegian Terje Duner Giaver i s-au asigurat toate garanțiile procesual-penale prevăzute de lege, el fiind asistat în cursul urmăririi penale de un apărător desemnat din oficiu de către Baroul Bucureşti, beneficiind de dreptul la tăcere şi privilegiul împotriva autoincriminării, de comunicare în scris a drepturilor, precum şi de serviciile unui interpret autorizat pentru limba norvegiană.

Sex cu minori racolați din Centrul Vechi

Procurorii DIICOT arată că norvegianul Terje Duner Giaver racola băieți din Centrul Vechi, chiar și de zece ani, cu care întreținea relații sexuale într-un apartament închiriat în sectorul 3 al Capitalei. Printre victime se numără un băiețel cu deficiențe de auz și de vorbire.

În urma investigațiilor, a reieșit că acesta, în ultimele șase luni, ar fi recrutat băieți din București, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, provenind din familii dezorganizate, cu care ar fi întreținut raporturi sexuale.

„Actele sexuale cu minori aveau loc fie în locuința închiriată de Terje Duner Giaver,  fie într-un parc. Scenele de sex au fost înregistrate prin diferite sisteme informatice, precum telefoane mobile tip smartphone, laptop-uri și calculatoare”, mai arată procurorii DIICOT.