Pe bani puțini, o afacere de viitor. Cum se pot îmbogății românii. Schimbarea climei favorizează aceste culturi
- Mihnea Talau
- 13 septembrie 2021, 10:02
O afacere de viitor în România este cultivarea unor fructe specifice zonelor cu climă caldă. Această activitate este una profitabilă care poate fi realizată cu bani puțini. Aclimatizarea soiurilor devine o certitudine.
Încălzirea climatică sesizată tot mai frecvent în zona țării noastre oferă posibilitatea ca unele plante exotice, specifice climei calde, să poată fi cultivate și în grădinile noastre.
Cercetătorii din domeniu pregătesc deja câteva soiuri aduse de pe meleaguri îndepărtate. Nu peste mult timp, vom consuma fructe de kiwi crescute pe pământ românesc.
Fructele exotice testate în România
În prezent, în staţiunea de cercetare pomicolă Istriţa din județul Buzău, pe lângă kiwi, sunt în curs de aclimatizare și fructe precum kaki şi pawpaw. Dacă vor trece de perioada de probă, vor putea fi crescute şi de alţi cultivatori de la noi din ţară.
În această zonă din Buzău au rodit primii butaşi de kiwi, o varietate cu fructe mai mici decât ce cumpărăm din supermarketuri, dar mai gustoase şi pline de vitamine.
„Specia noastră face fructele ceva mai micuţe, în jur de 20 de grame, care nu are perişori pe fruct. Se poate consuma ca atare, este foarte bogată în vitamine, mai ales vitamina C, mai mult decât citricele, lămâia, chiar şi decât cătina. Poate avea fructe verzi, roşii şi violet. La gust se aseamănă cu kiwi-ul, dar un pic mai dulce.
Este în al doilea an de la plantat şi deja a rodit. Iarna este sensibilă la frig, din ce am observat. Specia îngheaţă la minus 20 de grade, dar noi, ca să o protejăm iarna, o îmbrăcăm în zona inferioară cu paie. Trebuie să fim atenţi să nu băltească apa în jurul ei”, spune Andrei Tabacu, inginer în stațiunea de cercetare.
Fără dăunători și cu cheltuieli mici de întreținere
Dacă rezultatele vor aduce rezultatele scontate, cei care cultivă astfel de plante pot da lovitura. Cercetătorii staţiunii pomicole din Buzău spun că planta nu are dăunători.
Asta înseamnă automat că ea necesită cheltuieli mai mici de întreţinere. Acest soi asemănător cu fructul kiwi se poate cultiva în zonele de câmpie şi poate lua locul unei livezi clasice de meri.
În prezent, plantaţia experimentală de la Istriţa se întinde pe o suprafaţă de o sută de metri pătraţi şi a fost înfiinţată cu scopul de a constata dacă în România pomicultorii pot opta pentru o cultură de kiwi.
În lotul demonstrativ înfiinţat în urmă cu doi ani la Staţiunea de cercetare de la Istriţa sunt cultivate şi alte plante străine până de curând climei şi solului din ţara noastră.
Banana nordului
Avem aici și o plantație de Pawpaw, sau „banana nordului”, plantă adusă din Ohio de nişte români. Tot în staţiune sunt dezvoltate, ca parte din culturile experimentale, şi plantaţii de kaki şi rodie. Toate aceste specii de plante nu sunt de vânzare până nu se încheie perioada de cercetare.
De asemenea, unul dintre fructele aclimatizate în staţiunea buzoiană care dau semne că pot fi cultivate în curând în România este curmalul chinezesc.
„Are fructele mari şi pot ajunge la dimensiunea unei prune. Sunt foarte bogate în vitamina C. Am constatat însă că este oarecum sensibilă la ploaie”, spune specialistul staţiunii experimentale, scrie Fanatik.