Schimbările climatice ne-au afectat țara. Începem să cultivam fructele din America de Sud

Schimbările climatice ne-au afectat țara. Începem să cultivam fructele din America de Sud sursa foto: EVZ

Efectele schimbărilor climatice se resimt şi în România. Iar una dintre dovezi este faptul că românii au început să cultive fructe exotice care în mod normal se cultivă doar în ţările cu temperaturi caniculare.

Efectele încălzirii globale le pot aduce şi beneficii mai ales pentru agricultorii din zona Dobrogei, Oltenei sau a Banatului. În loc de clasicele recolte specifice zonelor menționate, am putea vedea plantații cu migdali, smochini, curmali sau kiwi.

În prezent, aceste fructele exotice pot fi cultivate în tara noastră, datorită climei temperat continentale. Mai precis, avem un număr tot mai mare de zile caniculare pe timpul verii, iar iernile sunt tot mai blânde.

Avem deja primele recolte de banane, kiwi, curmale şi pau-pau

Românii au început să cultive fructe exotice precum kiwi, curmalele, kaki şi bananele. Smochinele se cultivă intens în sudul ţării, iar recoltele sunt destul de bune. Ca dovadă că tot mai mulţi sunt interesați să cultive fructe exotice în grădinile lor. Vânzările de pomi fructiferi care produc acum kiwi, curmale, sau kaki, au crescut exponențial în ultimii ani, spun comercianții, deoarece clima din România devine tot mai prietenoasă cu astfel de fructe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererea de pomi care produc fructe exotice a crescut semnificativ în ultimii ani, după ce iubitorii de plante au observat că aceștia pot trece cu bine de iarnă, fără mari probleme și fără să aibă nevoie de îngrijiri speciale.

Un soi de excepție este kiwi, un fruct foarte apreciat pe plan mondial

Planta poate rezista în România, pe timpul iernii, până la temperaturi de minus 40 de grade. La rândul sau, banana nordului originara din SUA, un pic mai mare decât  cele clasice s-au adaptat bine climei din România.

„În urmă cu trei ani vindeam de ordinul zecilor, acum vindem de ordinul miilor Kiwi. Cererea e tot mai mare. Iar Kaki vindem, de asemenea,  de ani de zile și anul acesta n-am făcut față la comenzi. Ținând cont că iernile nu mai sunt cum erau odată, în ultimii ani nu a mai trebuit să protejăm nici smochinul”,  a relatat un comerciant pentru Antena3.

Fructul e bogat în vitamina C, fier şi calciu. Plantațiile de kiwi, din acest soi, pot avea şanse în sudul Dobrogei. Dar e un alt soi, ceva mai nou, fructul e mult mai mic, cât o boabă de strugure, dar are aceleași calități nutritive ca şi sora sa mai mare.

În ultimul deceniu, cantitatea medie anuală de precipitații a scăzut cu aproape o treime în România, în timp ce media temperaturilor maxime a crescut cu două grade Celsius. Așa se face că, acum, în România, au început să se adapteze tot mai bine, climatului nostru, fructele exotice, cum ar fi Curmalul Chinezesc sau Banana Nordului.

Mai avem şi pau-pau fructul cunoscut sub denumirea de piersica japoneza, deşi când o vezi zici ca e o gogonea de-a noastră. Să nu uitam de ziziphus jujuba sau curmalul chinezesc, de zici ca e o măslină, descrie un alt comerciant.