PE a aprobat planurile de ieşire a UE din Tratatul Cartei Energiei, semnat în 1998

PE a aprobat planurile de ieşire a UE din Tratatul Cartei Energiei, semnat în 1998 Sursa foto: Arhiva EVZ

Parlamentul European și-a dat miercuri acordul pentru ca Uniunea Europeană să părăsească Tratatul Cartei Energiei, un acord internațional care protejează investițiile în energie, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că acesta subminează eforturile de combatere a schimbărilor climatice, transmite Reuters.

Bruxelles-ul a propus ieșirea din Tratatul Cartei Energiei

Tratatul Cartei Energiei din 1998 permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care le afectează investițiile. În ultimii ani, companiile l-au folosit pentru a solicita compensații pentru măsurile care impun închiderea instalațiilor de combustibili fosili.

Uniunea Europeană dorește să părăsească tratatul, despre care spune că reprezintă un obstacol în calea combaterii schimbărilor climatice și a trecerii la energie curată.

Bruxelles-ul a propus o ieșire comună, după ce membri ai UE, printre care Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania și Țările de Jos și-au anunțat propriile planuri de a renunța, în principal din cauza preocupărilor legate de climă. Pierderea UE ar înjumătăți aproximativ numărul actual de 50 de semnatari ai tratatului, printre care se numără și Azerbaidjan, Japonia și Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News
baraj

Baraj / Sursa foto: Ministerul Energiei

Tratatul Cartei Energiei a încetinit protecția climei

Secretariatul Tratatului privind Carta Energiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Anna Cavazzini, deputat european ecologist, care a condus lucrările Parlamentului European privind ieșirea din tratat, a declarat: „Nu am avut timp să discutăm despre acest subiect. Acest tratat absurd a încetinit protecția climei și a costat cetățenii miliarde de dolari din banii contribuabililor sub formă de costuri juridice în fața tribunalelor de arbitraj private și plăți compensatorii către corporațiile multinaționale”.

Aprobarea Parlamentului înseamnă că țările UE pot lua o decizie finală de ieșire din tratat, așteptată în luna mai, au declarat oficialii UE. Miniștrii și-au dat sprijinul inițial luna trecută.

Semnatarii au convenit asupra reformelor anul trecut

Cipru și Ungaria au vrut să rămână în tratat, în timp ce alte țări erau îngrijorate că eforturile de modernizare a tratatului se vor irosi odată cu plecarea lor. Pentru a calma aceste îngrijorări, se așteaptă ca țările UE să convină că vor permite mai întâi adoptarea reformelor de modernizare a tratatului, înainte de a părăsi UE.

Semnatarii tratatului au convenit asupra reformelor anul trecut, dar acestea aveau puține șanse să intre în vigoare fără sprijinul UE. Una dintre reforme ar înjumătăți perioada de timp în care firmele energetice din afara UE vor continua să beneficieze de protecția oferită de pact pentru investițiile lor în UE după ieșirea din Uniune.

(Traducere: RADOR RADIO ROMÂNIA)