UPDATE 13.25. Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat, la finalul şedinţei Colegiului Director al PDL: "PDL a ales să spună nu referendumului. Nu vom valida un şir de abuzuri care au început prin schimbarea Avocatului Poporului, a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, ş.a.m.d..În cele din urmă a fost suspendat preşedintele Traian Băsescu. Abuzurile nu s-au oprit aici. La presiunile CE, doar parţial Parlamentul a restituit unele drepturi Curţii şi a intervenit în continuare în tot ce înseamnă legislaţia prin care se stabilea data şi organizarea referendumului”.
Vasile Blaga a realizat şi un inventar al abuzurilor comise de USL în organizarea referendumului de duminică: voturile de pe listele speciale nu se mai numără separat, desfiinţarea birourilor electorale de circumscripţie ale oraşelor, comunelor şi municipiilor.
Preşedintele PDL a mai susţinut că partidul pe care îl conduce "face un apel la toţi oamenii de bună-credinţă să nu participe la acestă mascaradă".
Vasile Blaga a mai cerut USL să organizeze filtre în toate judeţele, aşa cum s-a întâmplat în 2009, atunci când actualul preşedinte al PDL era ministru de interne.
„În 2009 am avut camere de luat vederi în secţii, declaraţii pe propria răspundere în secţiile speciale. Rog ministrul de interne să asigure filtre în toate judeţele, aşa cum eu am asigurat în 2009”, a spus Blaga. Preşedintele PDL a mai spus că reprezentanţii PDL din secţiile de votare vor fi menţinuţi şi partidul se va strădui să limiteze cât mai mult fraudele.
UPDATE 12.26. Conform unor surse politice,  PDL va recomanda electoratului său să nu participe la votul de pe 29 iulie. 89 de voturi au fost înregistrate "pentru" şi o abţinere. Conform surselor citate, PDL nu îşi va retrage reprezentanţii din secţiile de vot. De altfel, marţi dimineaţa într-o discuţie cu cititorii ziare.com, Traian Băsescu a afirmat că a vorbit cu liderii PDL şi partidul îşi va menţine reprezentanţii în secţiile de vot.

UPDATE 12.00. Vicepreşedintele PDL, Andreea Paul a declarat astăzi că nu va participa la votul de pe 29 iulie, adăugând că "acesta priveşte doar execuţia României". "Referendumul acesta are o singură întrebare: Vrei sau nu execuţia României? USL o execută! De aceea, nu voi participa la un asemenea Referendum. Nu voi da satisfacţie acestor conducători de conjunctură. Referendumul acesta nu priveşte, cu adevărat, decât execuţia României", a susţinut Andreea Paul într-un cominicat de presă transmis presei. 

UPDATE 11.10. A început şedinţa Colegiului Director Naţional al PDL. Înainte de începerea şedinţei, preşedintele partidului, Vasile Blaga nu a dorit să comenteze subiectul şi a declarat că deciziile ce vor fi luate în cadrul şedinţei vor fi comunicate presei la sfârşitul întâlnirii. La şedinţă participă membrii Biroului Permanent Naţional al partidului, europarlamentari şi liderii organizaţiilor judeţene ale democrat-liberalilor.

Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru a declarat, luni, că singura soluţie este boicotul şi invalidarea referendumului prin refuzul cetăţenilor "de a se face complici la actul iresponsabil pus la cale de liderii USL".
"Vom lua o decizie mâine (n. red. marti). Ceea ce e extrem de clar în aceste ultimele zile este valul de nemulţumire care urcă în societate. E vorba de cei care spun: nu vrem să participăm la referendum. Există o nemulţumire populară care urcă către noi şi care se exprimă în acest fel. Nu putem să o ignoram", a precizat prim-vicepreşedintele partidului, Cristian Preda.
Luni seara, invitat la emisiunea "Sub semnul întrebării", difuzată de postul B1Tv, preşedintele suspendat, Traian  Băsescu a declarat că există riscul de a cere PDL să boicoteze referendumul şi să nu îşi trimită reprezentanţii în secţiile de votare.
"Sunt prea multe elemente care arată clar decizia USL de a frauda acest referendum. Mie îmi va fi imposibil ca prin reprezentanţii PDL-ului să controlez ce se întampla acolo si atunci există inclusiv riscul, dacă în zilele următoare nu se ameliorează condiţiile, eu să cer PDL să nu fie măcar reprezentat în secţiile de votare. Există şi acest risc: să nu-şi trimită oameni şi să boicoteze total referendumul, ca nefiind organizat în condiţii de securitate. Este foarte posibil ca nici eu să nu ma prezint la referendum",a punctat Traian Băsescu.
CITIŢI ŞI:

  • Colegiul Director Naţional al PDL, convocat marţi, la Palatul Parlamentulu
  • Băsescu: "Înţeleg sensibilitatea celor care nu vor participa la vot pentru a nu legitima lovitura de stat"
  • Sulfina Barbu: Trebuie să ne mobilizăm electoratul doar dacă avem asigurarea că referendumul este corect