Evenimentul Zilei > Actualitate > USL se destramă la Iaşi. PC îl lansează pe Ciuhodaru împotriva lui Nichita. Pretenţii pentru încă cinci candidaturi
USL se destramă la Iaşi. PC îl lansează pe Ciuhodaru împotriva lui Nichita. Pretenţii pentru încă cinci candidaturi

USL se destramă la Iaşi. PC îl lansează pe Ciuhodaru împotriva lui Nichita. Pretenţii pentru încă cinci candidaturi

Biroul Politic al PC a decis astăzi, după o şedinţă prelungită să meargă pe candidatrui separate la nivelul primăriei Iaşiului, ne-a declarat candidatul la această funcţie, Tudor Ciuhodaru. Mai mult, PC mai emite pretenţii pentru o şefie de consiliu judeţean şi alte patru primării reşedinţă de judeţ. Cu câteva ore în urmă, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita (PSD) declara, în exclusivitate pentru EVZ, că la nivelui USL s-a decis ca pentru judeţul Iaşi să se meargă pe candidaturi separate. Liderul PNL, Crin Antonescu a anunţat că partidul său ar accepta de principiu, existenţa a două candidaturi separate.

Update: "Biroul Politic al  PC a decis astăzi să mergem pe candidaturi separate la primăria Iaşi" a declarat pentru EVZ, Tudor Ciuhodaru.
"Voi respecta de fiecare dată doar voinţa celor care m-au ales. Ieşenii au decis să tratez Iaşiul şi din postura de primar. Sunt obişnuit să lupt singur împotriva baronilor locali, dar pentru schimbarea care începe acum voi avea nevoie de fiecare cetăţean al Iaşiului" ne-a mai declarat Ciuhodaru.
După şedinţa Biroului Politic al PC , preşedintele Dan Constantin a anunţat că pe lângă candidatura lui Ciuhodaru la Primăria Iaşi, formaţiunea sa ar mai putea nominaliza alte cinci candidaturi la nivel naţional pentru alegerile locale din 2012: una pentru o preşedinţie de consiliu judeţean, alte patru, pentru primării reşedinţe de judeţ.
”După discuţiile avute vom avea o candidatură la Consiliu Judeţean şi cinci candidaturi la primăriile reşedinţă de judeţ. Vom avea şase candidaturi la nivel naţional”, a subliniat liderul PC, adăugând că îl propune pe Tudor Ciuhodaru drept candidatul partidului pentru Primăria Iaşiului.
Constantin a precizat că eventualele propuneri pentru candidaturile pentru Primăria municipiului Iaşi reprezintă ”o discuţie separată” în cadrul USL.

”Noi nu vrem să încurcăm lucrurile în PSD, nici în PNL. Ca atare, dorim ca domnul Ciohodaru să fie candidat din partea PC. Cred că e o variantă corectă faţă de toată lumea – candidaţi şi celelalte partide. Ca excepţie, s-ar putea ca Iaşiul să iasă din discuţia USL”, a mai spus preşedintele PC, adăugând că Gheorghe Nichita ar putea candida din partea USL.
Nichita, susţinut şi de PSD şi de PNL
Cu ceva ore în urmă, primarul actual la Iaşiului, social-democratul Gheorghe Nichita, preciza, pentru EVZ, că PSD a decis să-l suţină pentru un nou mandat, în eventualitatea chiar a unei candidaturi separate, care ar putea  fi susţinută totuşi de PNL, nu şi de PC.
"PC a vrut să meargă separat. PSD şi PNL vor susţine candidaţi comuni la primăria municipiului Iaşi şi la nivelul preşedintelui consiliului judeţean. PC va avea proprii candidaţi, distincţi de cei susţinuţi de PSD şi PNL. Pentru preşedintele de CJ, candidatul comun al PSD şi PNL va fi desemnat de liberali. Pentru primăria Iaşi, candidatul comun al PSD şi PNL va fi desemnat de social-democraţi. PC va avea propriul candidat, difert de cel susţinut de PSD şi PNL, atât la primărie cât şi la preşedinţia CJ", a declarat, pentru evz.ro, Gheorghe Nichita, şeful PSD Iaşi.
Nichita a precizat că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat la primăria Iaşiului.
Întrebat dacă liberalii vor accepta candidaturi separate pentru această părimărie,  liderul Crin Antonescu a confirmat: "Acolo este o sitaţie mai specială care, până la urmă, se va decide. În principiu, da (PNL acceptă această situaţie, n.r.)".
PC, sfătuit să facă pasul înapoi la Iaşi
Referindu-se la negocierile din cadrul Uniunii Social Liberale, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a l-a îndemnat, la rândul său, pe liderul conservator Dan Constantin "să mai retracteze puţin" din pretenţiile susţinute pentru primăria Iaşi.
"La Iaşi, domnul preşedinte Daniel Constantin ar trebui să mai retracteze puţin, cu tot respectul. Avem o tensiune de nu mai putem că va candida domnul Ciuhodaru", a spus social-democratul, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.
Ciuhodaru s-ar lua la trântă cu baronii locali
În replică, deputatul Tudor Ciuhodaru, conservator cu pretenţii la primăria Iaşi susţine că nu i-a ajuns la urechi înţelegerea PSD-PNL invocată de Nechita. 
"Nu mă uimesc declaraţiile celor de la PSD. Mă bucur că fac în continuare propagandă în jurul numelui meu.  Eu ştiu că la Iaşi sunt pe primul loc în preferinţele  ieşenilor" ne-a declarat Ciuhodaru.
Întrebat dacă ştie cumva de vreo posibilă înţelgere a liberalilor cu social-democraţi pentru susţinerea în comun acandidaturii lui Nechita,  vicepreşedintele PC a spus acest scenariu în zona "simplelor speculaţii".
O sprijinire liberală a lui Nechita la primărie ar putea provoca tulburări în interiorul Alianţei de Centru-Dreapta, conservatorii putând reclama încălcarea protocolului dintre cele două formaţiuni în privinţa candidaturilor comune la  viitoarele alegeri.
Disensiuni PC-PNL şi în alte judeţe
Conservatorii mai sunt nemulţumiţi de modul în care liberalii au înţeles să le rezerve din cota lor locuri de candidaţi pentru consiliile locale şi judeţene.
Preşedintele filialei PC Brăila, Gheorghi Obreja a susţinut astăzi că Uniunea Social Liberală va duce la dispariţia Partidului Conservator de pe scena politică, deoarece legaă formaţiunea sa de "mâini şi de picioare".
Nebăgaţi în seamaă sunt conservatorii şi la nivelul judeţului Galaţi. Potrivit unor surse din PC, liberalii ar fi dispuşi să le acorde doar câteva locuri de candidaţi pentru consiliul judeţean. Deputatul PC de Galaţi, Bogdan Ciucă a evitat să comenteze pentru EVZ existenţa acestor disensiuni, dar a sublinit că filiala sa a obţinut 19% la ultimele algeri pentru CJ şi că  aliaţii ar trebui să ţină seama de acest scor când  vine  vorba de candidaturi.
"La Galaţi nu s-a stabilit încă nimic, dar la ultimele alegeri PC a obţinut 19% vot politic la CJ", ne-a precizat Ciucă.
Şi fostul senator pesedist Ion Vasile, trecut la PC, acuză modul în care liberalii locali înţeleg să-şi onoreze angajamentele de colaborare electorală. Într-o declaraţie făcută ziarului „Puterea", senatorul a anunţat că se "dezafiliază" tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv cel al PNL, deoarece, pe listele comune la judeţul Buzău, conservatorii nu au primit decât un candidat pentru fiecare consiliu local, şi nu câte 15, cât ceruseră.
Conducerile PSD, PNL şi PC se reunesc azi în şedinţe separate pentru a decide modul în care vro împărţi candidaturile la nivelul judeţelor. Victor Ponta şi Crin Antonescu vor prezenta azi liderilor de filiale de la PSD, respectiv PNL rezultatele sondajelor făcute în judeţe.
Citiţi şi:

  • Victor Ponta şi Crin Antonescu caută baroni de sacrificiu
  • Scandal în PSD: Sondajele de jumătate de milion de euro
  • Alianţa PSD-PNL se coace în spatele lui Ponta şi Antonescu
  • Sondaje măsluite pentru liniştea lui Antonescu şi Ponta