Patronatele din turism- „Litoralul este pregătit, fără ajutorul statului. Sistemul all inclusive are succes”
- Feri Predescu
- 23 mai 2015, 16:23
Hotelierii de la mare susţin că cererea pentru serviciile all inclusive pe litoralul românesc a crescut de trei ori faţă de anul trecut. Pentru că litoralul bulgăresc ar avea probleme majore legate de calitatea serviciilor, turiştii români şi-au îndreptat atenţia către litoralul autohton, înregistrându-se o creştere de 300% faţă de 2014.
Studiul a fost realizat de tour operatorul „Mareea” care, în acest weekend, a organizat un infotrip, pe litoral, cu peste 200 de agenţii de turism. “Creşterea înregistrată se datorează mai multor factori, precum măsurile fiscale adopate, creşterea numărului unităţilor hoteliere şi a calităţii serviciilor oferite de acestea, precum şi consolidarea produsului all inclusive în Romania, datorită promovării efectuate de agenţii şi hotelieri. Totodată, creşterea este determinată şi de orientarea românilor către piaţa românească, în detrimentul destinaţiei Bulgaria, care incepe sa scadă in preferintele turiştilor noştri” a declarat Marius Usturoiu, general manager al Mareea.
“Suntem mai competitivi decât litoralul bulgăresc”
Litoralul românesc dispune la această oră de peste 4500 locuri de cazare pentru sistemul all inclusive, cele mai multe în Mamaia, Năvodari şi Eforie, estimându-se că în următorii 2-3 ani, vor creşte exponenţial. “Ne aflăm în momentul în care litoralul bulgar scade, are probleme majore legate de calitatea serviciior. Suntem mai competitivi pe calitatea serviciilor cât şi pe traficul turistic” a subliniat Marius Usturoiu. Tarifele pentru all inclusive pe litoralul românesc variază între 18 euro pe zi/ loc de cazare, până la 100 de euro pe zi. Depinde de gradul de confort şi de perioadă. În vârf de sezon, cea mai scumpă cameră ajunge la 1800 de euro, pentru şapte nopţi de cazare. Iar rezervările pe all inclusive au crescut de aproape trei ori.
Vaucherele de vacanţă, necesare turiştilor români
Şi numărul turiştilor străini care aleg litoralul românesc ar fi crescut, conform preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu. Aproape 2 milioane de turişti străini au fost înregistraţi în 2014, faţă de 1,7 milioane în 2013. „Sunt rezultatul acţiunilor de promovare, iar calitatea serviciilor în industria turistică românească a început să crească, suntem mult peste standardele europene. Nicăieri în lume nu e perfect. Rolul nostru este de a vinde România ca şi destinaţie turistică de top” susţine Mirela Matichescu. Ea crede însă că, pentru turiştii români, este nevoie de legiferarea vaucherelor de vacanţă de care pot beneficia şase milioane de angajaţi. „Doar 10% din ei dacă vor primi vauchere cu o valoare medie de 3000 de lei, ar exista o infuzie de capital în industria hotelieră de 400 milioane de euro”.
Infotrip cu parlamentarii pe litoral ?
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, susţine însă că serviciile pe litoral au crescut nu datorită statului ci a concurenţei dintre hotelieri. „Eu vă garantez că 99% dintre parlamentari nu au înţeles cum e cu vaucherele de vacanţă. Noi, ca patronate, ne-am propus să-i invităm pe domnii parlamentari într-un infotrip pe litoral să vadă ce am investit pe litoral”. Acuzele guvernului că pe litoral se face evaziune fiscală sunt, pentru preşedintele FPTR, „o greşeală”. Patronatele din turism cer, imperios, o lege a impozituului forfetar. „Vom şti astfel că, de exemplu, obligaţia noastră este să dăm 10.000 de euro pe an, moment în care trebuie să fim lăsaţi în pace”, a comentat Mohammad Murad. FPTR cere înfiinţarea ministerului Turismului sau a unei Agenţii de sprijinire a investitorilor privaţi sau strategici pentru a discuta direct cu guvernul.
Turismul de pe litoral, obstrucţionat de autorităţi
Pregătirea unităţilor hoteliere nu este suficientă pentru confortul turiştilor de pe litoral. Potrivit vicepreşedintelui FPTR Nicoale Bucovală, este nevoie de implicarea autorităţilor locale. „Să îngrijească spaţiile verzi, să asfalteze, unde este cazul, să strângă câinii vagabonzi, să facă dezinsecţie, să nu ne trezim pe plajă cu ţânţari cât degetul, turiştii trebuie să facă plajă în mod civilizat”, susţine el. Iar plajele, care sunt în responsabilitatea Ministerului Mediului, prin Apele Române, ar trebui să fie închiriate hotelierilor, nu unor operatori care le subînchiriază. „E cea mai gravă problemă. Dacă noi hotelierii am fi beneficiarii plajelor am putea oferi servicii turistice gratuite, şezlonguri, umbrele”. Plus că plajele sunt sufocate de construcţii ilegale. „Am discutat, nu se ia nicio măsură. Conform PUZ-ului staţiunii Mamaia, pe plajă ar fi trebuit să fie doar 28 de beach baruri. Ceea ce e acum pe plajă, e circul de pe lume”, se plânge Nicolae Bucovală.