Patimi în jurul Uzinei Topaz din Chişinău, aflată în lista de sancţiuni împotriva Rusiei. Procurorii au descins cu percheziţii

Patimi în jurul Uzinei Topaz din Chişinău, aflată în lista de sancţiuni împotriva Rusiei. Procurorii au descins cu percheziţii Uzina Topaz/ Sursa foto: madein.md

Republica Moldova.Procurorii moldoveni, însoţiţi de mascaţi, au descins miercuri cu percheziţii în cazul trimiterii în insolvabilitate a Uzinei Topaz, conectată la o corporaţie militară din Rusia. Întreprinderea este specializată în producerea pieselor electronice, folosite în industria militară a Rusiei.

Sursele EvZ din Procuratură au comunicat că percheziţiile l-au vizat pe omul de afaceri din Chişinău, Mircea Baciu, proprietarul reţelei de magazine de electrocasnice „Bomba”. La fel, procurorii au descins şi la sora omului de afaceri, Olga Baciu.

Mircea Baciu

Mircea Baciu/ Sursa foto:matex.ro

Dosare penale în cazul Uzinei Topaz

Aceleaşi surse au comunicat că uzina ar fi fost trimisă nejustificat în insolvabilitate, după impunerea sancţiunilor. Procesul de insolvabilitate, contestat de procurori, a fost pornit de Judecătoria Chişinău, în baza cererii depuse la 8 noiembrie anul trecut de către o întreprindere controlată de Mircea Baciu.

Iar în procesul de falimentare forţată ar fi cointeresate şi serviciile speciale din Rusia.

Precizăm că în cazul Uzinei Topaz, mai există un dosar penal, pornit la 31 iulie 2023. Potrivit ordonanţei de pornire a urmăririi penale, „în mod organizat, au creat artificial premize de neachitare a salariului angajaţilor întreprinderii în sumă totală de 12.693.405 lei (cca 2.510.917 euro)”.

Iar principalul păgubit ar fi Dmitri Terzi, ex-director comercial al uzinei. Acesta a lucrat la diverse întreprinderi din regiunea transnistreană şi a candidat la funcţia de deputat în Sovietul local din Tiraspol.

Până la începerea procedurii de insolvabilitate, ea a fost viceministră şi prim-viceministră a dezvoltării economice în așa-zisul guvern al nerecunoscutei rmn.

Totodată, Uzina Topaz figurează şi într-un dosar penal al Procuraturii din Federaţia Rusă, deschis pentru furt de proprietate intelectuală şi spălare de bani.

Vândută ruşilor, la preţ derizoriu, de Guvernul condus de Vasile Tarlev

Uzina și-a început activitatea în anul 1978. Până la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, s-a aflat în gestiunea directă a Ministerului Industriei Apărării din fosta URSS.

În 1995, a devenit societate pe acţiuni cu un capital social de 25,5 milioane de lei (pe atunci, cca 6375000 USD). 92,9% la sută din acestea au rămas la în proprietatea Republicii Moldova. Restul au fost procurate de câţiva angajaţi şi un fond de investiţii. estul a ajuns la angajaţi şi la un fond de investiţii.

În februarie 2002, Guvernul condus de Vasile Tarlev, acum unul din candidaţii la alegerile prezidenţiale, a scos la privatizare, prin concurs investiţional, cota de 92,94% deţinută la Topaz.

Într-o anchetă RISE Moldova scrie că Uzina Topaz a fost cumpărată de întreprinderea unitară de stat federală Salyut din Federaţia Rusă. Aceasta era specializată în producţia de motoare pentru avioanele militare şi civile. Salyut făcea parte din Agenţia de Stat Avia şi Cosmică a Federaţiei  Ruse.

În anchetă se mai arăta că Salyut a fost lichidată la începutul anului 2019. Activele ei fiind preluate în mare parte de Corporația Unită Producătoare de Motoare (ODK, Объединенная двигателестроительная корпорация) ce face parte din corporația rusă de stat Rostek.

Inclusă în lista de sancţiuni a Occidentului

RISE Moldova a scris că ODK, specializată în fabricarea de motoare cu turboreacție și turbopropulsoare, se află în prezent în lista companiilor contra cărora au fost impuse sancțiuni de SUA, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. La fel ca şi proprietarul ODK – corporaţia Rostec, aflată în lista sancțiunilor publicată de UE.

Astfel, în lista de sancţiuni a ajuns şi uzina din Chişinău. În lista de sancţiuni a fost inclusă şi Inna Linnik.

La sfârşitul anului 2022, ODK a anunţat că vinde uzina Topaz, organizând două licitaţii. Câştigătoare a fost desemnată întreprinderea„BIZBF” (Business Broker Finance – Бизнес Брокер Финанс) din Moscova.

Este vorba de o firmă dubioasă, cu un singur angajat, un capital social de 15.000 ruble ruseşti (circa 165 de dolari) și o cifră de afaceri de 1,16 milioane ruble (circa 13.000).

În realitate, nu a avut loc nicio tranzacţie, Uzina Topaz rămânând proprietatea ODK.

Procesul de insolvabilitate şi schema proprietarului de la „Bomba”

În februarie 2024, uzina TOPAZ a intrat oficial în procedura de insolvabilitate. La bază a stat o cerere depusă de compania CPD-Industrial Grup SRL din Chișinău. Firma este înregistrată pe Olga Baciu, sora lui Mircea Baciu.

Ulterior, la cererea CPD-Industrial Grup SRL s-a alăturat Outsourcing & Consulting Group SRL, controlată , la fel, de Mircea Baciu. Outsourcing & Consulting Group SRL este fondată de Landata grup, care, la rândul său, are ca fondator întreprinderea Almigor SRL.

Ultima îşi are adresa juridică în sediul uzinei Topaz din Chişinău. Iar în calitate de fondator al întreprinderii figurează Larisa Baciu, soţia lui Mircea Baciu.

Prin contractul de cesiune a creanțelor Nr. 1-29124 din 29.01.2024, titularul creanțelor CPD-Industrial Grup a transmis cesionarului Outsourcing & Consulting Group, creanțele în sumă de 13 999 626,64 lei, deținute de cedent față de Uzina Topaz.

Sursele EvZ au comunicat că Mircea Baciu deţine spaţii comerciale pe teritoriul Uzinei Topaz. Şi că acesta ar fi pus ochiul, în special, pe terenul adiacent, de câteva hectare, al întreprinderii. Care se află aproape că în centrul Capitalei. Iar pretinsa datorie a Uzinei Topaz ar fi una fictivă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei