Ghețarii elvețieni s-au micșorat în timpul verii, în ciuda ninsorilor abundente din iunie

Ghețarii elvețieni s-au micșorat în timpul verii, în ciuda ninsorilor abundente din iunieGhețarii din Elveția. Sursa foto: Wikipedia

Ghețarii elvețieni s-au micșorat din nou în timpul verii caniculare, cu temperaturi record din Europa. Asta în ciuda condițiilor meteorologice favorabile din iunie.

Echipa de observare a criosferei din cadrul Academiei Elvețiene de Științe a raportat că temperaturile ridicate din lunile iulie și august, combinate cu impactul de absorbție a căldurii al prafului galben-roșcat suflat spre nord din deșertul Sahara asupra ghețarilor elvețieni, au condus la o pierdere de 2,5 % din volumul acestora în acest an.

Impactul schimbărilor climatice

Aceasta a agravat impactul negativ al schimbărilor climatice după o perioadă devastatoare de doi ani care a dus la diminuarea gheții cu peste 10 %, au raportat experții științifici.

Scăderea a avut loc în ciuda condițiilor „extrem de favorabile” din luna iunie, a declarat Academia. Asta datorită faptului că în iarna precedentă au căzut cu 30% mai multe zăpezi comparativ cu nivelurile medii. Ceea ce înseamnă că ghețarii au avut un strat suplimentar de acoperire protectoare de zăpadă, înainte ca temperaturile să crească.

„În august a avut loc cea mai mare pierdere de gheață înregistrată de la începutul măsurătorilor”, a transmis academia într-o declarație care rezumă concluziile.

Cele mai mari scăderi

„Retragerea ghețarilor și dezintegrarea lor continuă este o urmare a schimbărilor climatice”, a declarat aceasta. A adăugat că pierderea de volum de 2,5 % a fost mai mare decât nivelurile medii din ultimul deceniu.

Experții din cadrul rețelei de monitorizare a ghețarilor din Elveția, cunoscută sub numele de GLAMOS, au declarat că mai mult de jumătate dintre ghețarii monitorizați și-au pierdut complet stratul de zăpadă pe parcursul verii.

Mai multe puncte de măsurare din vârful ghețarilor, cum ar fi Plaine Morte și Gries în sud și Silvretta în est, au înregistrat rate de topire de un metru sau mai mult, a declarat rețeaua într-un raport pentru Academia Elvețiană de Științe.

Care sunt factorii

GLAMOS a citat trei factori: temperaturi medii ale aerului „foarte ridicate” în iulie și august.  La asta se adaugă vremea bună în acele luni în care nu a existat zăpadă proaspătă. Dar și vânturi din sud-vest în timpul iernii și primăverii care au aruncat praful saharian asupra Alpilor. Iar în acest fel au s-a creat un efect de încălzire asupra gheții.

Elveția este țara cu cei mai mulți ghețari din Europa. Anul trecut au dispărut 4 % din volumul total al ghețarilor săi. Acesta a fost al doilea cel mai mare declin înregistrat într-un singur an. După scăderea de 6 % înregistrată în 2022, informează euronews.com