Administraţia Naţională de Meteorologie anunță pătrunderea în România a unei mase de aer cu originea în Sahara, care va aduce în atmosferă particule de praf cu culoare specifică. În zonele din vestul, nordul și vestul țării, unde va ploua, se vor observa depuneri de praf roșiatic.
Praful din Sahara va fi prezent în atmosferă luni și marți
Săptămâna trecută a fost anunţată pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României, masă de aer care este prezentă încă în atmosfera din țara noastră.
„La finalul lunii martie circulaţia predominant sud-vestică a favorizat pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României. În perioada 1 aprilie ora 10 – 2 aprilie ora 22 se vor menţine particule de praf deasupra teritoriului României”, a anunţat, luni Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
O furtună sahariană tipică de nisip transportă între 20 și 30 de milioane de tone de praf.
Praful saharian afectează producţia de energie
Instituţia precizează că „depuneri de praf vor fi observate începând cu noaptea de luni spre marţi, în vest, nord şi centru, unde sunt prognozate ploi”.
Praful provine din furtunile de nisip din Africa de Nord. Acesta colorează cerul în portocaliu sau roşu, iar atunci când ajunge pe mașini sau alte obiecte, în urma ploilor lasă pete gălbui sau portocalii.
Depunerile de praf atmosferic afectează și producţia de energie, deoarece reduce randamentul panourilor solare.
Medicii avertizează că praful din Sahara poate afecta sănătatea
Praful saharian poate afecta sănătatea oamenilor în sensul că agravează problemele celor care au afecțiuni respiratorii şi cardiovasculare.
Medicii sfătuiesc persoanele care suferă de astm bronșic să evite „deplasările inutile și sporturile în aer liber în perioadele cu cea mai mare concentrație de praf”. Aceștia mai atrag și atenția că praful poate fi amestecat cu polen, bacterii și ciuperci, un amestec extrem de nociv, în special pentru cei care au diverse alergii.