Documentul de care scapă mulți dintre cei care vor să se pensioneze. Data, 1 ianuarie 2025

Documentul de care scapă mulți dintre cei care vor să se pensioneze. Data, 1 ianuarie 2025 Pensionar. Sursa foto: INQUAM

Pensii. Simona Bucura-Oprescu a spus că reforma sistemului de pensii, transpusă în noua lege, a adus echitate și că niciun pensionar nu va primi mai puțini bani.

„Reforma pensiilor nu este în primul rând despre bani în plus, ci despre dreptate și echitate. S-a vorbit mult, dar eu cred că ceea ce rămâne, în România, de acum înainte, pensionarii care au muncit la fel, vor avea pensii egale. Asta este cea mai importantă parte a reformei.

Până acum, peste 3,8 milioane de români care au muncit la fel cu alții, dar au ieșit la pensie în perioade diferite, au avut pensii mai mici. Începând cu 1 septembrie, ca urmare a recalculării, avem echitate în sistemul de pensii și peste 82% dintre pensionari au pensii mai mari și vor beneficia și de următoarele creșteri. Și, la fel de important, nicio pensie nu a scăzut.

Simona Bucura-Oprescu, ministerul Mucii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Până acum s-a vorbit mult despre contributivitate, iar noi am făcut-o. Datorită contributivitășii, cea mai mare parte a românilor a câștigat, și mai mult, de acum vor putea beneficia de creștere la fiecare 1 ianuarie.”, a spus Ministrul Muncii, la România TV.

Pensionarii nu mai trebuie să aducă niciun document

Simona Bucura-Oprescu a spus că la a doua recalculare procesul va fi unul mult simplificat. Ministrul Muncii a declarat că dacă pensionarii sau pensionabilii au muncit după 2001, nu trebuie să aducă niciun document.

Pensii,

Pensionari. Sursa foto: Inquam Photos

„Dacă pensionarii au dus documente care relevă faptul că au avut venituri nepermanente la momentul când s-a depus dosarul de pensionare, de acele documente duse deja se ține cont. Pe perioada procesului de revaluare colegii noștri au introdus și acele date, urmând să le valorificăm acum, după 1 ianuarie.Dacă pensionarii sau pensionabilii au muncit după 2001, nu este nevoie să aducă niciun document. Spun asta pentru că aflu că încă mai există pensionari care se interesează și de aceste documente.

Pentru pensionarii care au muncit până în 2001, angajatorii trebuie să elibereze adeverințele în termen de 60 de zile de la cerere. Dacă nu o fac, angajații sau foștii angajați se pot adresa inspectoratului de muncă.Esențial este că legea 360 recunoaște veniturile nepermanente pentru a fi luate în calcul la pensie.”, a explicat ministra.

Când va fi aplicată indexarea

Simona Bucura-Oprescu a mai spus că indexarea va fi aplicată în fiecare an, la data de 1 ianuarie.

„Indexarea este conform articolului din lege. Noutatea este că legea prevede că pensiile se majorează anual în ianuarie cu inflația plus 50% din diferența salariului brut mediu pe economie. Noi am primit deja datele de la INS și deja se lucrează la calculele pentru indexarea din 2025.”, a spus Bucura-Oprescu.