Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
- Ramona Rotaru
- 4 mai 2024, 08:59
Pasca (azima) are o istorie pe care puțini o cunosc. Ea este reprezentativă pentru Paști, însă nu mulți știu că tradiția a plecat de la evrei. La începuturi, acest preparat se făcea din aluat nedospit, obținut dintr-un amestec de apă și grâu, secară, orz, ovăz sau alac. Era poreclită „pâinea săracilor”, asta pentru că familiile sărace continuau să o consume și după marea sărbătoare.
Ce reprezintă pasca pentru creștini
În Cartea Exodului este povestit modul în care a apărut pasca. Acolo scrie că evreii au plecat în mare grabă din Egipt și nu au avut timp să își pregătească pâine dospită. În amintirea acestui eveniment, ei mănâncă timp de opt zile numai acest preparat, care înlocuiește pâinea dospită.
Mielul, pasca și vinul sunt simboluri și pentru creștini. Isus și apostolii au mâncat, la Cina cea de Taină, miel și azima, după ritualul evreiesc. Semnificațiile acestor simboluri sunt cunoscute astăzi puțin diferit. Mântuitorul este mielul, care își acceptă soarta. Azima și vinul semnifică sacrificiul.
Simbolurile și tradițiile se schimbă
Străbunii noștri duceau acest preparat la biserică în Noaptea de Înviere, alături de ouăle încondeiate. Preotul sfințea bucatele, iar apoi ele erau duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu. Se credea că pasca are puterea de a alunga bolile și necazurile.
Astăzi tradițiile sunt puțin schimbate. Există multe rețete de pască, însă ea este dusă la biserică de prea puține persoane. În zilele noastre, majoritatea oamenilor merg să sfințească cozonac și ouă roșii, pe care le consumă în prima zi de Paști, alături de familie, potrivit Wikipedia.
Pasca cu ciocolată și banane, o rețetă pentru vegani
Timpurile se schimbă, iar astăzi pasca nu mai este făcută din aluat nedospit. Cea mai populară este cea cu brânză, însă au fost inventate și rețete pentru vegani. Una dintre ele este cea cu ciocolată și banane, un preparat care nu conține zahăr sau gluten. În plus, rețeta este extrem de ușor de preparat.
Pentru acest desert ai nevoie de o tavă cu diametru de 12 centimetri, două banane și 150 grame de ciocolată cu 95% cacao. Pisăm bananele într-un bol, iar peste ele turnăm ciocolata topită. Amestecăm, punem în formă și dăm totul la rece pentru câteva ore. Deasupra poate fi ornată cu fructe de pădure, cu celebrele ouă de ciocolată sau poate fi presărată cacao.