Tensiuni în Austria. Conservatorii, condiții pentru extrema dreaptă

Tensiuni în Austria. Conservatorii, condiții pentru extrema dreaptăChristian Stocker. Sursa foto: Platforma X

Conservatorii din Austria au o serie de cerințe pentru a putea guverna cu alături de extrema dreaptă.  Christian Stocker, liderul interimar al partidului conservator austriac (ÖVP) a expus condițiile în care ar fi acceptată participarea la guvernul de coaliție. Acesta ar urma să fie condus de extrema dreaptă (FPÖ).

Negocieri pe scena politică din Austria

Principala condiție impusă este legată de păstrarea unei limite față de Moscova.Partidul Libertăţii (FPOe) a câştigat alegerile parlamentare din luna septembrie.

Favorabil Rusiei, acesta a obținut 29% din voturi, iar în prezent se află la un pas să conducă Executivul. Partidul a fost înființat în anul 1950 de un fost ofițer superior SS și deputat nazist. Până în prezent, Partidul Libertăţii (FPOe) nu a mai ajuns într-un astfel de punct.

Primele negocieri au eșuat

În urma unei încercări centriste de a forma o coaliţie de guvernare fără FPOe, preşedintele Alexander Van der Bellen i-a solicitat președintelui FPOe Herbert Kickl să pună bazele unui guvern.

Christian Stocker a acceptat propunerea, însă a venit cu o serie de condiții.

„Nu dorim nicio dependenţă (a Austriei), în special faţă de Federaţia Rusă. Trebuie dat un răspuns onest (în cadrul negocierilor) dacă suntem aliniaţi cu lumea liberă sau cu dictaturile. De asemenea, trebuie dat un răspuns onest dacă punem statul în ansamblu mai presus de interesele de partid”, a explicat el.

Steagul Austriei

Steagul Austriei. Sursa foto: Pixabay

Vrea să păstreze Austria departe de convingerile Rusiei

FPOe este, de fapt, un aliat al partidului FIDESZ condus de premierului ungar Viktor Orban.

Nu mai este un secret că acesta se opune ajutorului pe care UE îl oferă Ucrainei. Totodată, acesta susține că sancțiunile împotriva Rusiei sunt „contraproductive”.

Stocker a ajuns în fruntea conservatorilor austrieci în urma demisiei cancelarului Karl Nehammer. Acesta a declarat că au existat încercări de a manipula alegerile din Europa şi de a răspândi dezinformarea.

Totodată, el a transmis că își dorește „o Uniune Europeană mai puternică”, idee care nu este împărtășită și de FPOe.