Austria ar putea avea primul Executiv de extremă dreapta din ultimele decenii

Austria ar putea avea primul Executiv de extremă dreapta din ultimele deceniiAlexander Van der Bellen, președintele Austriei - sursa Foto: Dreamstime

Austria este pe punctul de a intra într-o nouă eră politică, după ce președintele Alexander Van der Bellen l-a desemnat pe Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății din Austria (FPÖ), să încerce să formeze o coaliție de guvernare. Decizia vine în urma unui blocaj politic prelungit, cauzat de refuzul altor formațiuni de a colabora cu extrema dreaptă sub conducerea lui Kickl.

Extremă dreapta la guvernare, o premieră a ultimilor 80 de ani

„Am încredere că domnul Kickl va purta negocierile necesare pentru a găsi soluții guvernamentale viabile”, a declarat președintele după întâlnirea de la Viena, conform Euronews.

Dacă eforturile lui Kickl vor avea succes, Austria va avea pentru prima dată un guvern condus integral de extrema dreaptă, o situație fără precedent de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Partidul Libertății a câștigat alegerile parlamentare din septembrie 2024 cu 28,8% din voturi, devansând Partidul Popular Austriac (ÖVP) al cancelarului Karl Nehammer. Într-o primă încercare, Nehammer a fost însărcinat să formeze un guvern, dar a eșuat după ce a exclus posibilitatea unei alianțe cu FPÖ. Celelalte partide politice au refuzat, la rândul lor, orice colaborare cu extrema dreaptă, ceea ce a dus la prăbușirea negocierilor și la demisia lui Nehammer.

În contextul lipsei unor alternative viabile, ÖVP a semnalat recent o deschidere către un parteneriat cu FPÖ. Deși discuțiile sunt incerte, imposibilitatea de a forma alte majorități parlamentare ar putea forța această colaborare istorică.

Herbert Kickl, liderul FPO

Herbert Kickl, liderul FPO. Sursa foto: x.com

„Fortăreața Austria”: Politici radicale și o retorică polarizantă

Herbert Kickl, cunoscut pentru declarațiile sale controversate, a promovat un program politic numit „Fortăreața Austria”. Acesta include măsuri dure de control al imigrației, suspendarea drepturilor de azil și remigrarea forțată a străinilor. În plan extern, FPÖ se opune sancțiunilor împotriva Rusiei și pledează pentru o reducere a implicării Austriei în inițiativele europene de apărare.

Pe scena internațională, numirea unui guvern de extremă dreaptă în Austria ar putea provoca reacții puternice, având în vedere relațiile tensionate ale FPÖ cu Uniunea Europeană și viziunile sale eurosceptice.

Situația actuală reprezintă o provocare majoră pentru democrația austriacă. Cu sondajele indicând o creștere continuă a sprijinului pentru FPÖ, miza politică este uriașă. Eșecul negocierilor ar putea declanșa alegeri anticipate, amplificând și mai mult sprijinul popular pentru extrema dreaptă.

Ne puteți urmări și pe Google News