Partizani din Belarus afirmă că ar fi aruncat în aer un avion rusesc în apropiere de Minsk

Partizani din Belarus afirmă că ar fi aruncat în aer un avion rusesc în apropiere de Minsk Sursa foto: Kremlin

O sertie de partizani belaruși împotriva războiului afirmă că au avariat grav un avion militar rusesc, un lider al opoziției calificând atactul drept „cea mai reușită diversiune” semnalată de la începutul războiului.

BYPOL - o organizație de partizani din Belarus - a precizat că ar fi apelat la drone ca să lanseze un atac la Maciulișci – o bază aeriană aflată la 12 km. de Minsk – provocând avarierea unui avion de tip Beriev A-50, de avertizare anticipată și control (Awac -Warning and Control Aircraft – avion de avertizare și control, n. red.)).

„Unul dintre cele nouă avioane rusești destinate operațiunilor Awac, în valoare de $330 milioane, a fost distrus”, a precizat gruparea. „A fost vorba de drone. Persoanele implicate în operațiune sunt belaruși. Au înregistrat o victorie, iar acum se află în siguranță în afara țării. Toți au reușit să scape”. „E sigur că avionul nu va mai zbura nicăieri”, se mai spune în declarație.

Potrivit unor informații, avionul a fost lovit de muniție lansată din două drone. Un al doilea astfel de atac s-a înregistrat în apropierea cabinei pilotului. „Partea din față și cea de mijloc a avionului au fost afectate, precum și antenele radar”, se mai spune în informațiile atribuite celor de la BYPOL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avarierea avionului nu a fost confirmată de surse independente, deși, duminică, atât bloggerii ruși, cât și cei belaruși au semnalat o serie de explozii pe aerodromul respectiv. Unul dintre ei chiar a confirmat „avarierea unui avion de transport rusesc”.

„De la începutul anului 2022, este cea mai de succes diversiune”, a notat Franak Viacorka, consilier al liderei opoziției belaruse, Sviatlana Țihanuskaia. „Operațiunea a fost condusă de doi belaruși. Ei au folosit drone, au părăsit deja țara, iar acum se află în siguranță”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze informațille cu privire la atacul de luni. „Nu avem nimic de spus despre asta”, le-a declarat el, luni, jurnaliștilor.

Un membru al grupării Cyberpartisans: „Nu dorim soldați ruși în Belarus”

Avionul Beriev A50 este unul vechi, el fiind construit după modelul unui avion de transport de tip Iliușin. Deși primul astfel de avion a intrat în funcțiune pe la mijlocul anilor ’80, el se înscrie încă în aparatura militară-cheie.

Au fost produse aproximativ 40 de asemenea aparate – iar, potrivit unor informații, nouă mai sunt încă în funcțiune – ele putând detecta zonele de apărare antiaeriană operaționale, permițând astfel Rusiei să le atace. Pe scară mai largă, asemenea avioane de tip Awac sunt folosite pentru a detecta de la distanță alte avioane, vase, rachete și alte proiectile, pentru a supraveghea câmpul de luptă și pentru a ajuta la gestionarea acestuia.

Moscova se teme că baza aeriană mai găzduiește cel puțin un avion-interceptor de tip MIG-31, capabil să aibă la bord o rachetă supersonică – un tip de avion care, în ultimele luni, a provocat o bună parte din alarmele antiaeriene din Ucraina.

Anterior, forțele opoziției belaruse au apelat la drone ca să atace o serie de clădiri guvernamentale. Încă din anul 2021, gruparea Black Stork (Barza neagră) a folosit drone ca să lanseze bombe incendiare asupra unor clădiri guvernamentale.

„Nu dorim soldați ruși în Belarus din cauză că ne afectează suveranitatea și pune țara în pericol de a fi ocupată”, a declarat pentru The Guardian un membru al grupării Cyberpartisans. „Asta atrage totodată  Belarusul în război cu Ucraina și, probabil, soldații belaruși vor trebui să se implice și să moară în acest război inutil”.

Luni, Lukașenko a anunțat livrări suplimentare de armament la nivelul întregii țări, inclusiv un sistem de rachete balistice cu rază scurtă de tip Iskander și un sistem antirachetă de tip S-400, notează theguardian.com

El a spus că sistemul Iskander dispune de un număr important de rachete, dar fără să ofere alte detalii. Inițial, Belarusul a pretins că dispune de un control „autonom” asupra sistemelor antirachetă Iskander, care ar putea viza obiective din Ucraina sau din Polonia.

„A mai fost livrat și un sistem de apărare antirachetă cu rază lungă de tip S-400. Voi, cei din armată, asta vă doreați și asta ați și primit. E o armă solidă ”, a mai spus Lukașenko, potrivit unor comentarii apărute în presa de stat.

(Traducerea Rador)