Kosovo. Partidul premierului Albin Kurti a câștigat alegerile: Nu a existat niciodată mai mult război decât împotriva acestui Guvern
- Raluca Dan
- 10 februarie 2025, 09:36

Potrivit rezultatelor neoficiale, partidul de stânga-populist Vetevendosje, condus de prim-ministrul Albin Kurti, a obținut 39,8% din voturi în alegerile legislative din Kosovo desfășurate duminică. Acest rezultat ar putea amplifica tensiunile dintre Kosovo, Statele Unite și Uniunea Europeană, din cauza felului în care minoritatea sârbă este tratată, relatează Politico.
Partidul Vetevendosje, cap de listă
Partidul Democrat din Kosovo (PDK), de dreapta, a obținut 21,8% din voturi, clasându-se pe locul al doilea, urmat de Liga Democrată din Kosovo (LDK), de centru-dreapta, cu 18,1%, și de coaliția de stânga-naționalistă AAK-Nisma, cu 7,6%.
Rezultatele au fost anunțate într-o conferință de presă de către Lumir Abdixhiku, liderul LDK, în urma căderii site-ului Comisiei Electorale Centrale.
„Totul a decurs conform planului. Am câştigat, iar aceasta este confirmarea unui guvern bun, prosper şi democratic”, a declarat Kurti în urma alegerilor.
Kosovo, fostă provincie a Serbiei, și-a declarat independența în 2008, în urma conflictului brutal din anii 1990 dintre sârbi și albanezi în fosta Iugoslavie. Partidul Vetëvendosje (VVL) a fost primul aprtid politic ce a reușit să finalizeze un mandat guvernamental de patru ani la Priștina, după ce a obținut 50,3% din voturi în alegerile din 2021.
În prezent, VVL va trebui să formeze o coaliție pentru a rămâne la guvernare, un proces care se anunță dificil, având în vedere poziția naționalistă pro-albaneză a premierului Albin Kurti și nevoia de compromis pentru a putea rupe ziolarea internaţională a Kosovo.
„Nu a existat niciodată mai mult război decât împotriva acestui guvern. Cu oligarhii care dau bani fără să dea socoteală şi cu opoziţia care face înţelegeri chiar şi cu diavolul împotriva guvernului nostru. Chiar dacă au pierdut din nou, vor rămâne o opoziţie, pentru că nu vor binele nici pentru stat, nici pentru popor”, a susținut Kurti după alegeri.
Tensiunile dintre Kosovo și Serbia
Începând cu anul 2021, premierul Albin Kurti a făcut presiuni asupra comunităţii etnice sârbe, din nodul Kosovo, estimată la aproximativ 50.000 de persoane dintr-o populație totală de 1,6 milioane. Aceste măsuri au inclus închiderea băncilor sârbe și a instituţiilor de guvernare din regiune, precum și forțarea sârbilor de a utiliza plăcuțelor de înmatriculare kosovare pentru vehiculele acestora.
Kurti a refuzat să implementeze un acord semnat în 2013 cu Serbia, care prevedea ca municipalitățile cu majoritate sârbă din Kosovo să formeze asociaţii autonome în domeniul sănătăţii, educației și economiei, susținând în cadrul unui miting politic care a avut loc la 1 februarie că „guvernul nostru ... nu va spune niciodată da” unor astfel de asociaţii.
🇽🇰🇷🇸 Kosovo's PM Albin Kurti says Serbia should distance itself from Milosevic and its current cooperation with Putin's Russia.
He called on the EU to threaten to withdraw investments and impose a visa regime on Serbia.
According to Kurti, this would pressure Serbia to fully… pic.twitter.com/nU2sen4p4z
— kos_data (@kos_data) September 13, 2023
Premierul a justificat implementarea acestor măsuri ca fiind esențiale pentru consolidarea statului de drept în Kosovo. Cu toate acestea, Uniunea Europeană a suspendat o parte din ajutorul financiar pentru Kosovo în iunie 2023.
De asemenea, cererea de aderare a Kosovo la Uniunea Europeană rămâne blocată, întrucât cinci state membre nu i-au recunoscut încă independența.
Donald Trump a înghețat ajutorul extern pentru Priștina
Relațiile dintre Priștina și administrația președintelui american Donald Trump s-au deteriorat. Începând din 1999, USAID, ramura de dezvoltare a guvernului american, a investit peste 1 miliard de dolari în Kosovo. Totuși, decizia recentă a administrației Trump de a îngheța pentru trei luni ajutorul extern, inclusiv fondurile destinate integrării occidentale a Kosovo, a surprins autoritățile de la Priștina.
Chiar dacă sprijinul financiar va fi reluat, Albin Kurti trebuie să îmbunătățească relațiile politice cu Washingtonul. Richard Grenell, fost trimis special al SUA pentru negocierile de pace dintre Kosovo și Serbia între 2019 și 2021, a fost numit din nou în funcția de trimis prezidențial pentru misiuni speciale.
Pe 3 februarie, Grenell a scris pe platforma X că administrația Trump are nevoie de „parteneri de încredere” pentru menținerea păcii în Balcani și l-a acuzat pe Kurti că „susţine că este apropiat de SUA”, un fapt „absolut fals”.
„Guvernul Kurti nu a fost demn de încredere nici în timpul primului mandat al lui Trump, nici în timpul mandatului lui Biden. Atât republicanii, cât şi democraţii au criticat în mod constant Kurti pentru că a luat măsuri unilaterale care destabilizează regiunea.
La fel au făcut şi UE şi NATO. Comunitatea internaţională este unită împotriva lui Kurti”, a scris Grenell.
I have many friends in Kosovo and Albania…and many friends in Serbia and throughout the region.
The Trump Administration has worked and will continue to work towards peace for everyone in the Balkans.
But we need trustworthy partners.
The Kurti Government was not…
— Richard Grenell (@RichardGrenell) February 3, 2025