Parlamentul European cere Austriei să oblige Raiffeisen să se retragă din Rusia

Parlamentul European cere Austriei să oblige Raiffeisen să se retragă din Rusia

Parlamentul European cere liderilor din Austria să își exercite autoritatea pentru a determina Raiffeisen Bank International (RBI) să își oprească operațiunile din Rusia, în conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene.

Cel mai mare grup bancar occidental prezent în Rusia a fost supus unei presiuni crescânde încă de la debutul conflictului din Ucraina, pentru a restrânge operațiunile desfășurate în Rusia.

Raiffeisen plănuia să-și continue și să-și extindă operațiunile în Rusia

Mesajul Parlamentului European, trimis cancelarului austriac Karl Nehammer, ministrului Finanțelor Magnus Brunner și ministrului Afacerilor Externe Alexander Schallenberg, a evidențiat rapoarte conform cărora Raiffeisen intenționa să-și continue și să-și extindă activitățile în Rusia.

Regretăm profund că declarațiile și acțiunile Raiffeisen Bank International sunt pe deplin contradictorii.

În loc de declarații repetate despre intențiile de a-și reduce și vinde activitățile în Rusia, Raiffeisen Bank International este creditorul occidental cu cele mai mari operațiuni din Rusia”, se arată în scrisoare.

Karl Nehammer

Karl Nehammer. Sursa foto: Instagram

Grupul bancar austriac și-a anunțat intenția de a se retrage din Rusia, dar nimic mai mult

Pe 18 aprilie, Raiffeisen a anunțat că se așteaptă ca autoritățile europene de reglementare să solicite o accelerare a retragerii băncii din Rusia, menționând pe această cale că va coopera în acest sens.

Instituția financiară de la Viena a precizat că Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să solicite în curând Raiffeisen să reducă semnificativ împrumuturile acordate clienților din Rusia până în 2026.

Banca a declarat că va respecta această solicitare și va finaliza vânzarea filialei sale din Rusia.

Parlamentul European

Parlamentul European. Sursa foto: EVZ

Însă Parlamentul European a subliniat că aceste declarații nu sunt considerate suficiente, insistând că Raiffeisen nu are nicio justificare pentru menținerea și extinderea personalului său de aproape 10.000 de angajați în Rusia.

„Să fim clari – activitățile Raiffeisen Bank International în Rusia contribuie la economia Rusiei și la buget și să ofere resurse financiare pentru continuarea agresiunii militare împotriva Ucrainei”, se mai arată în scrisoarea Parlamentului European către liderii austrieci.

În același timp, Ucraina a decis să nu elimine Raiffeisen din lista sa de sponsori internaționali ai războiului, în ciuda faptului că banca își continuă operațiunile în Rusia, potrivit știripesurse.ro.