UniCredit, avertizată de BCE să-şi reducă activităţile din Rusia

UniCredit, avertizată de BCE să-şi reducă activităţile din RusiaBanca Centrală Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

UniCredit a fost avertizată de BCE să-şi reducă activităţile din Rusia. După ce a luat atitudine faţă de Raiffeisen Bank International AG, care este expusă destul de mult în Rusia, Banca Centrală Europeană este pregătită să majoreze presiunea sa juridică și asupra UniCredit

UniCredit, avertizată de BCE să-şi reducă activităţile din Rusia

Vestea acestei măsuri luate de supraveghetorul bancar unic european a fost relatată de Reuters, citând două surse bine informate. BCE a răspuns cu un „niciun comentariu” la cererea de verificare a ştirii din presa italiană. Iar UniCredit a anunțat că nu a primit încă nicio scrisoare în acest sens de la BCE/SSM.

Se știe însă că UniCredit şi banca austriacă RBI sunt printre băncile europene cele mai expuse în Rusia și continuă să fie, în ciuda faptului că au primit invitaţia, până acum neobligatorie și nelegală, din partea supraveghetorului bancar de a-şi reduce activitățile în Rusia, din motive care ţin de stabilitate și pentru a se alinia la sancțiunile UE împotriva Moscovei. Banca austriacă RBI și UniCredit sunt expuse în Rusia cu ponderi diferite. 30% din profiturile RBI sunt în Rusia, în timp ce pentru Unicredit, potrivit Reuters, Moscova reprezintă 7,7% din profiturile din 2023.

Reacția Raiffeisen Bank International

Joi, 18 aprilie RBI a emis o declarație în care spus: „Ne așteptăm ca BCE să emită rapid cererea de accelerare a reducerii afacerilor noastre în Rusia. Conform schiţei de astăzi, până în 2026, creditarea clienților va scădea dramatic (până la 65% comparativ cu rezultatele din trimestrul trei 2023)”.

Banca Centrală Europeană consolidează cooperarea cu cele șase state membre ale UE care nu participă la supravegherea bancară europeană | Viitorul IlfoveanUniCredit, avertizată de BCE să-şi reducă activităţile din Rusia. Sursa foto: Wikipedia

În acelaşi timp, RBI susține că a redus riscurile legate de capital și lichiditate deja din februarie 2022 - de la invazia rusă în Ucraina: dar nu atât de mult pe cât a indicat BCE. Surse apropiate RBI spun că legea din Rusia interzice băncilor să refuze cererile clienților de a deschide un depozit. Iar mulți cetățeni ruși preferă să-și depună economiile într-o bancă europeană, în condiții extreme (RBI oferă 2% față de 16% rate rusești) doar pentru a fi în siguranță.

Sarcinile pe care le are Banca Centrală Europeană (BCE)

BCE, în calitate de supraveghetor bancar, are sarcini specifice în ceea ce privește politicile privind supravegherea prudențială a instituțiilor de credit care îi sunt atribuite prin Regulamentul UE numărul 1024/2013. În special, articolul 16 privind competențele de supraveghere, la alineatele e) și f) stabilește că BCE poate „restrânge sau limita activitățile, operațiunile sau rețeaua instituțiilor, sau poate solicita transferul de active care prezintă riscuri excesive pentru soliditatea instituției”.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, BCE a monitorizat îndeaproape situația și s-a angajat într-un dialog cu puținele entități bancare supravegheate care au sucursale în Rusia, scrie ilsole24ore.com.

Ne puteți urmări și pe Google News