“Voi proceda regulamentar, legal, pentru că Regulamentul Senatului este lege organică. Astăzi am primit (…) o adresă din partea liderului grupului parlamentar al PSD, Ilie Sârbu, prin care îmi comunica faptul că parlamentarii senatori, membri ai PSD, nu au participat la nici o şedinţă de plen sau de comisii, dar că au avut alte activităţi. În jurul orei 14.00 a venit o scrisoare asemănătoare din partea dlui Haşotti. Dacă nu au participat la respectivele şedinţe de plen sau ale comisiilor, atunci nu vor primi indemnizaţiile de şedinţă, iar cei din teritoriu, pentru zilele respective nu vor primi diurnele", a declarat Blaga în cadrul unei emisiuni la Europa FM.

În ce priveşte absenţa senatorilor de la şedinţe, există deja o cutumă la nivelul Senatului care prevede că participarea senatorilor la lucrările plenului sau la şedinţele comisiilor de specialitate este consemnată în lista de prezenţă, astfel că lista celor absenţi ajung la liderii grupurilor parlamentare care decid tăierea diurnei, a explicat Blaga.

“Suntem în situaţia, care este o cutumă în ceea ce înseamnă funcţionarea Parlamentului, că partea tehnică se face prin prezenţa fiecărui senator în funcţie de vot, participarea la vot, la comisii şi de fiecare dată lista cu absenţe pleacă la fiecare grup parlamentar, iar fiecare lider de grup spune da sau ba şi nu o dată li s-au tăiat zile celor care au absentat. Senatorii au, ca şi deputaţii, activitate în teritoriu. Nu eu apreciez şi nimeni din partea tehnică a Senatului dacă ei au muncit bine în teritoriu sau nu, ci doar electoratul, dar dacă nu au fost la muncă şi am aceste două scrisori sigur că nu vor primi bani", a mai spus Vasile Blaga.

Aceeaşi măsură se va aplica şi în cazul senatorilor Puterii care absentează de la lucrările Senatului.

“Nu avem un tratament preferenţial pentru senatorii Puterii sau pentru cei ai Opoziţiei. (…) Dacă nu ai fost la o şedinţă, nu poţi să iei indemnizaţie de şedinţă dacă nu ai fost în plen, nu poţi să iei indemnizaţia de plen, iar dacă liderul spune că nu ai fost în Senat, nu poţi să fii plătit pentru ziua respectivă", a afirmat preşedintele Senatului.

El a comentat şi condiţiile impuse de liderul PSD, Victor Ponta, pentru ca Opoziţia să revină în Parlament, apreciind că unora li se va da “cu siguranţă" curs.

“Premierul a spus că dacă nu va fi obligat, nu va emite Ordonanţe de Urgenţă şi nu-şi va asuma răspunderea (în faţa Parlamentului pe anumite proiecte de lege – n.r.). Dar pentru asta Opoziţia trebuie să revină în Parlament fiindcă locul ei este în Parlament. Când ne-au cerut-o, noi am fost de acord cu sesiunea extraordinară, pe teme stringente. Dacă ne-au chemat în ianuarie, de ce nu vin acum?", a întrebat retoric Blaga.

Parlamentarul PDL a subliniat că şi reprezentanţii Puterii ar putea pune condiţii Opoziţiei, însă Puterea doreşte să negocieze cu Opoziţia astfel încât situaţia din Senat să fie deblocată, iar legile să nu mai treacă prin adoptare tacită sau să fie adoptate doar cu votul majorităţii.