Chiar dacă au votat "pentru", parlamentarii fie nu-şi amintesc, fie spun că plusul de la 200 la 2.000 de lei pe care şi l-au asigurat nu schimbă nimic.
Puşi în situaţia de a da explicaţii pentru aranjamentul prin care şi-au asigurat mărirea pensiei, parlamentarii au dat ieri din colţ în colţ. Fie s-au eschivat că n-au fost la discuţii, fie au susţinut că n-au înţeles despre ce era vorba. Cei care au admis totuşi că ştiau ce votează recunosc că au modificat baza de calcul a pensiilor, într-o formulă avantajoasă, dar insistă că „nu e vorba de majorare“.
„Evenimentul zilei“ a scris ieri despre majorarea de pensii pe care parlamentarii şi-au operat-o pe ascuns, cu două luni înainte să-şi încheie mandatul. Pe 24 septembrie, când atenţia în parlament era acaparată de mesajul pre- şedintelui Băsescu, aleşii au votat în unanimitate, într-o şedinţă a conducerii celor două Camere, o hotărâre prin care îşi asigură un plus la pensie care merge de la 200 la 2.000 de lei.
Diferenţa apare la modificarea bazei de calcul. Dacă până acum pensiile de parlamentar se raportau la indemnizaţia medie de bază pe ultimele 12 luni (6.540 lei pentru octombrie 2007-octombrie 2008), acum se ia în calcul doar venitul pe ultima lună, cumulat cu avantajele funcţiei (de la 6.994 lei la 8.817).
Mai mult, au eliminat interdicţia de a cumula pensia de parlamentar cu indemnizaţ ia, făcând practic posibilă dublarea veniturilor parlamentarilor care au peste 63 de ani. Prevederile au intrat deja în vigoare, hotărârea fiind publicată marţi în Monitorul Oficial.
Unanimitatea pentru mărire Hotărârea, prin care se schimbă „normele metodologice“ de aplicare a legii în vigoare, a fost împinsă de PSD, prin Doru Ioan Tărăcilă şi Eugen Nicolicea, care conduceau şedinţa, dar acceptată în unanimitate de reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare.
Potrivit stenogramei şedinţei birourilor permanente, la momentul discutării problemei pensiilor parlamentarilor mai erau în sală deputaţii Lucian Bolcaş - PRM, Dan Radu Ruşanu - PNL, Valeriu Tabără - PDL, Daniela Popa - PC, Gheorghe Albu - PDL, Hunor Kelemen - UDMR, dar şi senatorii Norica Nicolai - PNL, Corneliu Pascu - PC, Ivan Cismaru - PDL, Daniel Iluşcă - PNL, Ştefan Pete - UDMR, Ilie Sârbu - PSD, Ioan Chelaru - PSD, Ion Moraru - PSD, Mario Oprea - PNL, Alexandru Pereş - PDL. Alţi zece asistau fără drept de vot, ca lideri de grupuri parlamentare.
„Nu s-a modificat nimic“
Deşi au fost acolo, parlamentarii nu- şi mai aduceau ieri bine aminte ce au votat. „Nu ştiu nimic pentru că nu m-a preocupat acest subiect“, a precizat, pentru Mediafax, liderul PC Daniela Popa. „S-a pus în discuţie, dar nu s-a aprobat“, a spus PDL-istul Ivan Cismaru.
Democrat-liberalul a susţinut chiar că „nu s-a modificat cu nimic pensia“, la fel ca şi colegii săi de parlament, PSDistul Eugen Nicolicea şi liberala Norica Nicolai. „Deci dacă nu există o creştere salarială în anul respectiv, nu există niciun fel de majorare, nicio diferenţă între medie şi ultima lună. Este vorba despre o bază de raportare. Dacă baza aceea de raportare creşte, creşte şi pensia. Dacă scade, scade şi pensia“, a explicat Nicolicea la Antena 3.
Ca să rămână în afara dezbaterii, preşedintele Camerei Deputaţilor s-a scuzat cu absenţa şi a declarat că proiectul hotărârii „nu se afla pe ordinea de zi“ pe care el a aprobat-o. „Nu am participat. Dacă aş fi fost, aş fi votat contra“, a spus Olteanu.