Parlamentarii au uitat de eliminarea pensiilor speciale. Măsura a fost asumată prin PNRR și trebuie să aibă soluții până la finalul anului
- Iulia Moraru
- 13 septembrie 2022, 16:46
Parlamentarii români nu au luat până acum nicio decizie în vederea eliminării pensiilor speciale, deși prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) țara noastră s-a angajat să rezolve această problemă, până la finalul anului. Pensiile speciale ar trebui să fie acordate doar magistraților.
Deși România trebuie să prezinte până la finalul acestui an măsuri cu privire la eliminarea pensiilor speciale, parlamentarii par că nu se grăbesc. Nicio decizie nu a fost dezbătută până acum, deși măsura e asumată prin PNRR, iar soluții în acest sens trebuie prezentate până la finalul anului.
Opoziția îi acuză pe guvernanți că blochează noul proiect privind eliminarea pensiilor speciale pentru foștii parlamentari, cerând astfel Guvernului să facă public planul de tăiere a pensiilor speciale.
În data de 5 mai, deși Curtea Constituțională a stabilit că legea prin care foștilor deputați și senatori li se tăiau pensiile speciale era neconstituțională, această decizie se referea doar la modul în care a fost votată.
Parlamentarii trebuie să prezinte soluția pentru eliminarea pensiilor speciale
Astfel, parlamentarii au avut timp la dispoziție pentru a propune o nouă lege în acest sens. Prin urmare, imediat după decizie, USR a înregistrat la Parlament un nou proiect cu aceeași temă. Însă procedurile s-au oprit aici.
De atunci și până acum, Birourile Permanente reunite ale celor două Camere nici măcar nu au trimis comisiei de specialitate proiectul de lege, motiv pentru care USR reclamă încălcarea procedurilor parlamentare.
„Domnule Ciolacu, doamnă Gorghiu aveţi pe birou o cerere simplă: convocaţi un Birou permanent reunit un singur punct – să trimitem către comisie proiectul USR de desfiinţare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Dacă veţi face acest lucru, progresăm, dacă nu, veţi confirma faptul că sunteţi într-un mecanism de ipocrizie totală”, a menționat, luni, liderul de grup al senatorilor USR, Radu Mihail.
Pensiile speciale trebuie să fie acordate doar magistraților
Cu toate acestea, parlamentarii par să fi uitat cu totul de pensiile speciale, deși este un angajament pe care România și l-a luat în domeniul reformării sistemului de pensii la schimb cu banii prevăzuți prin PNRR.
Pensiile speciale trebuie să rămână doar pentru magistrați, ci nu și pentru militari, diplomați și parlamentari.
„Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții. Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare”, se arată în PNRR, potrivit Fanatik.